Kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja eurozóny v júni klesol

Brusel 27. júla (TASR) – Nad eurozónou sa opäť vznáša hrozba recesie. Dôležitý ukazovateľ ďalšieho vývoja jej hospodárstva totiž v júni klesol, už tretí mesiac po sebe, v reakcii na spomaľovanie výrobného sektora aj sektora služieb.
Podľa najnovšieho prieskumu inštitútu Conference Board sa kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov LEI (Leading Economic Index), ktorý predpovedá vývoj ekonomiky menovej únie v nasledujúcich šiestich mesiacoch, v júni znížil medzimesačne o 0,3 % na 104,8 bodu.
Sprievodný index, ktorý odráža hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v eurozóne, však zostal na úrovni 101,9 bodu, a to už druhý mesiac po sebe.
Podľa hlavného ekonóma Conference Board pre Európu Jeana-Clauda Maniniho júnové výsledky signalizujú, že ekonomika eurozóny v nasledujúcich šiestich mesiacoch buď vzrastie len veľmi mierne, takmer zanedbateľne, alebo klesne, pričom riziko, že jej výkon sa zníži, je veľké, čo ešte prehlbuje neistotu v súvislosti s riešením dlhovej krízy.
Index LEI vychádza z ôsmich ukazovateľov, ktoré hodnotia ekonomickú aktivitu v eurozóne, ako sú napríklad index ekonomického sentimentu, index nových objednávok na produkty z eurozóny, index nákupných manažérov a ďalšie významné indikátory.

Súvisiace články

Aktuálne správy