V koncovej sieti má byť 36 zdravotníckych zariadení

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo materiál, ktorý určuje koncovú sieť zdravotníckych zariadení. Tie budú musieť poisťovne povinne zazmluvniť.

Koncová sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti by mala byť od októbra opäť realitou. Vyplýva to z novely návrhu nariadenia vlády o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov, ktorý predložilo ministerstvo zdravotníctva na medzirezortné pripomienkovanie. Známy je už zoznam 36 zariadení, s ktorými tak budú musieť zdravotné poisťovne uzatvoriť zmluvu, v prípade, že materiál vláda schváli. Okrem všeobecných nemocníc sú do koncovej siete zaradené aj nemocnice špecializované, z ktorých väčšina pokrýva oblasť srdcovo-cievnych chorôb, onkológie, psychiatrie či drogových závislostí. Zoznam zahŕňa aj detské nemocnice.

Ako sa uvádza v návrhu, „koncovú sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti tvoria poskytovatelia ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí majú pre štát strategický význam a ktorí zabezpečujú poskytovanie štátom garantovanej zdravotnej starostlivosti.“ Na všetky zdravotnícke zariadenia v koncovej sieti má dosah ministerstvo zdravotníctva, ktoré tak dokáže garantovať ich činnosť aj v mimoriadnych situáciách a tým zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti občanom.

Návrh nariadenia vlády určuje koncovú sieť poskytovateľov v nadväznosti na zákon o zdravotnom poistení, ktorého novelu schválili poslanci v júni. Týmto zákonom sa zároveň novelizoval i zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, a s účinnosťou od 1. októbra sa zaviedla a definovala koncová sieť poskytovateľov.

Koncovú sieť poskytovateľov, teda zdravotníckych zariadení, ktoré musia poisťovne zazmluvniť, zrušila predchádzajúca vláda.

Súvisiace články

Aktuálne správy