Citigroup zvýšila pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny na 90 %

Washington 26. júla (TASR) – Americká banka Citigroup zvýšila pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny v najbližších 12 až 18 mesiacoch na 90 % a zároveň počíta s tým, že Španielsko a Taliansko prijmú do konca tohto roka zahraničnú pomoc. Uviedla to banka v najnovšej správe pre klientov.
Ešte v máji Citigroup zverejnila, že pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny je 50 až 75 %, pričom dodala, že sa tak podľa všetkého stane v najbližších dvoch až troch štvrťrokoch.
Takzvaná Trojka medzinárodných veriteľov, čo sú zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF), momentálne rokuje v Aténach o plnení podmienok pomoci a poskytnutí ďalších financií. Viacerí ekonómovia a politici však stále viac pochybujú, že Grécko svoje záväzky splní. Z Nemecka aj iných krajín eurozóny sa ozývajú hlasy, že krajina by v takom prípade ďalšie peniaze dostať nemala.
Banka zároveň predpokladá, že Taliansko a Španielsko by mohli do konca roka 2012 prijať určitú formu zahraničnej pomoci od Európskej únie a MMF. V prípade Španielska to bude ďalší balík k tomu, o ktorý už požiadalo na podporu svojho bankového sektora. "Čo sa týka vývoja krízy v eurozóne, sme naďalej dosť pesimistickí," uviedli ekonómovia Citigroup.
Ako dodali, očakávajú, že odchod Grékov z menového bloku a pokračujúce ekonomické problémy ostatných okrajových krajín eurozóny povedú v najbližších dvoch až troch štvrťrokoch k ďalšiemu znižovaniu ratingov v eurozóne. Banka počíta s poklesom ratingu minimálne o jeden stupeň zo strany aspoň jednej ratingovej agentúry okrem okrajových ekonomík aj v prípade Rakúska, Belgicka, Francúzska, Nemecka a Holandska.
Mimo eurozóny počíta Citigroup s poklesom ratingu pre USA a Japonsko, pričom odhaduje zníženie o jeden stupeň do dvoch až troch rokov. Aj Británia by mohla v dôsledku hospodárskych problémov prísť v tomto období o svoj trojáčkový rating.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy