Minimálna mzda by sa mala od januára zvýšiť na 337,7 eura

Návrh na zvýšenie sumy minimálnej mzdy o 3,2 % podľa ministerstva práce a sociálnych vecí zodpovedá očakávanému rastu priemernej mzdy za rok 2012 podľa prognózy Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií Slovenskej republiky z 11. júna tohto roka

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR navrhuje, aby sa minimálna mzda od začiatku budúceho roka zvýšila zo súčasných 327,2 eura na 337,70 eura. Vyplýva to z materiálu, o ktorom by mala v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada SR. „Návrh na zvýšenie sumy minimálnej mzdy o 3,2 % zodpovedá očakávanému rastu priemernej mzdy za rok 2012 podľa prognózy Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií Slovenskej republiky z 11. júna tohto roka,“ uviedol rezort práce.

Navrhovaný nárast minimálnej mzdy podľa ministerstva práce a sociálnych vecí zohľadňuje vývoj spotrebiteľských cien za rok 2011, ktoré medziročne vzrástli o 3,9 %. „Index rastu cien potravín a nealkoholických nápojov za rovnaké obdobie predstavoval až 106,1 %,“ upozorňuje rezort práce. „Návrh zároveň čiastočne prihliada aj na očakávaný vývoj indexu spotrebiteľských cien v roku 2012, ktorý podľa prognózy Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií Slovenskej republiky z 11. júna tohto roka dosiahne 103,5 %,“ argumentuje ministerstvo.

Rezort práce a sociálnych vecí podal vlastný návrh na úpravu minimálnej mzdy vzhľadom na to, že sociálni partneri do 15. júla tohto roka nepredložili rezortu spoločnú dohodu o minimálnej mzde na rok 2013. Sociálni partneri totiž majú na zvyšovanie najnižších zárobkov už štandardne rozličný pohľad. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR navrhuje ponechať sumu minimálnej mzdy na doterajšej úrovni 327,2 eura. Zástupcovia Konfederácie odborových zväzov SR presadzujú zvýšenie minimálnej mzdy o 5 % na 344 eur. Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska predstavili návrh na mierne zvýšenie minimálnej mzdy o 1,1 % na úroveň 330,80 eura pre zamestnanca, odmeňovaného mesačnou mzdou, najviac však do výšky 2,2 %, čo predstavuje 334,4 eura. Republiková únia zamestnávateľov ako druhý zo zástupcov zamestnávateľov sa podľa rezortu práce a sociálnych vecí do 20. júla 2012 písomne nevyjadrila.

Od začiatku tohto roka vzrástla minimálna mzda z 317 eur na 327,2 eura, čo bol nárast o 3,2 %. Bývalá vláda Ivety Radičovej tak najnižšie mzdy na rok 2012 zvýšila v rovnakej miere, ako na rok 2013 navrhuje najnižšie zárobky zvýšiť rezort práce a sociálnych vecí pod vedením Jána Richtera. Tohtoročné zvýšenie minimálnej mzdy o 3,2 % kopírovalo mieru rastu priemernej mzdy na Slovensku v roku 2010. S takouto úpravou najnižších zárobkov vlani nesúhlasili odborári, ktorí žiadali zvýšiť minimálnu mzdu od začiatku januára tohto roka o 4,1 %. Zamestnávatelia pritom požadovali, aby sa najnižšie zárobky v tomto roku ponechali na úrovni 317 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy