Mostu-Híd sa monopolná zdravotná poisťovňa nepáči

Podľa poslanca NR SR Tibora Bastrnáka systém, v ktorom by fungovala len jedna zdravotná poisťovňa, by viedol k vytvoreniu monopolného postavenia, čo je v rozpore so záujmami pacientov.

Vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne nie je podľa strany Most-Híd schodnou cestou. Opozičná strana to uviedla v reakcii na návrh vlády zaviesť v zdravotnom poistení unitárny systém. Ako uviedol poslanec NR SR Tibor Bastrnák, systém, v ktorom by fungovala len jedna zdravotná poisťovňa, by viedol k vytvoreniu monopolného postavenia, čo je v rozpore so záujmami pacientov.

Podľa Bastrnáka by všetky tri navrhované spôsoby vytvorenia unitárneho systému len zaťažili štátny rozpočet. „Aj súčasná situácia dokazuje, že štátna zdravotná poisťovňa nedokáže byť zisková a s verejnými financiami zaobchádza horšie ako súkromné poisťovne,“ uviedol poslanec. Podľa neho, ak bude mať Slovensko len jednu, štátnu zdravotnú poisťovňu, môže sa stať, že pre ňu bude dôležitejšie uchovanie rovnováhy rozpočtu ako obhájenie záujmov pacientov. Podľa Bastrnáka je cestou vytvorenie systému, kde by zdravotné poisťovne medzi sebou súťažili. To by podľa Bastrnáka skutočne viedlo k zlepšeniu úrovne zdravotnej starostlivosti.

Vláda sa definitívne rozhodla, že na Slovensku zavedie systém jednej zdravotnej poisťovne. Súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union budú podľa premiéra Roberta Fica musieť z trhu odísť. Ako oznámil po stredajšom rokovaní kabinetu, preferuje dohodu s vlastníkmi súkromných poisťovní. Otvorene však hovorí aj o možnosti vyvlastnenia, keďže podľa neho je vytvorenie unitárneho systému v jasnom verejnom záujme. Poisťovniam by v tomto prípade patrila náhrada. Premiér nevylúčil ani možnosť kúpenia poisťovní.

Podľa Fica by unitárny systém mohol začať fungovať už od januára 2014. Presný postup, ako zmeniť systém, má navrhnúť ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Urobiť tak má do 30. septembra, kedy okrem presného postupu predloží aj ohodnotenie oboch súkromných poisťovní. Rokovania s majiteľmi Unionu a Dôvery začnú po tom, ako ministerka zdravotníctva predloží materiál do vlády.

Materiál, ktorý ministerka kabinetu v stredu predložila, predpokladá tri možnosti, ako pretvoriť existujúci systém viacerých poisťovní na jednu. Za prioritný spôsob pritom rezort zdravotníctva považuje dosiahnutie dohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní o odkúpení ich akcií alebo vymedzených aktív. Rovnaký scenár považuje za ideálny aj premiér. Ak by sa však vláda s poisťovňami nedohodla, na rad by mohol prísť proces vyvlastnenia. Tento spôsob vytvorenia jednej poisťovne obhajuje ministerstvo verejným záujmom, ktorým v tomto prípade môže byť vytvorenie funkčného a efektívneho mechanizmu verejného zdravotného poistenia.

Treťou možnosťou je správa poistného kmeňa. V praxi by to znamenalo, že poisťovne aj naďalej zostanú vo vlastníctve súkromných spoločností, štát však prevezme nad nimi riadiacu kontrolu a spravovať ich bude bez zasahovania vlastníkov. Išlo by teda o istú formu nájmu. Akcionári by ako protihodnotu dostávali od štátu odplatu. „Tento prostriedok realizácie je doposiaľ neotestovaným a z tohto dôvodu rizikovým právnym hybridom,“ konštatuje ministerstvo zdravotníctva v zámere. Keďže by štát poisťovniam aj naďalej poskytoval odplatu, je tu pochybnosť aj o tom, či je tento spôsob v súlade s cieľmi zavádzania unitárneho systému.

Súvisiace články

Aktuálne správy