EÚ podpísala s Moldavskom dohodu o spolupráci v oblasti letectva

Brusel 26. júna (TASR) – Moldavská republika dnes podpísala s Európskou úniou (EÚ) dohodu v oblasti leteckých služieb, čo znamená, že Moldavsko sa stane plnohodnotným partnerom EÚ v oblasti leteckej dopravy a postupne sa integruje do spoločného európskeho trhu. K podpísaniu došlo v rámci dnešného zasadnutia Rady spolupráce EÚ – Moldavsko.
"Dnes uzavretá dohoda je veľmi významná pre budúce posilnenie hospodárskych, obchodných a turistických vzťahov medzi Moldavskom a úniou," povedal eurokomisár zodpovedný za oblasť dopravy Siim Kallas. Dodal, že táto dohoda znamená otvorenie a vzájomnú integráciu trhov, posilnenie spolupráce v leteckej oblasti, kde vznikli nové príležitosti pre konzumentov a leteckých operátorov.
EÚ a Moldavsko vytvoria spoločný letecký priestor založený na spoločných pravidlách v oblasti ako napríklad bezpečnosť leteckej premávky. Moldavská strana prispôsobí príslušnú legislatívu európskym štandardom a tiež zavedie normy EÚ v oblasti leteckej premávky týkajúcej sa ochrany životného prostredia, ochrany spotrebiteľov, správy leteckej dopravy, ekonomickej súťaživosti a tiež v sociálnych otázkach.
Letecká doprava je najvýznamnejším spojovacím prostriedkom medzi Moldavskom a väčšinou členských štátov EÚ, jej intenzita v posledných rokoch konštantne narastá.

Súvisiace články

Aktuálne správy