Afrika patrí medzi najrýchlejšie rastúce trhy s pivom na svete

Londýn/Johannesburg 17. júna (TASR) – Obyvateľ Afriky musí robiť v priemere tri hodiny, aby si mohol dať jedno pivo, zatiaľ čo Európanovi na to stačí 12 minút. Čierny kontinent však z hľadiska odbytu piva patrí medzi najrýchlejšie rastúce trhy, preto sa tu svetové pivovarnícke giganty snažia získať čo najväčší podiel.
Pivovarnícka skupina SABMiller momentálne buduje nové pivovary v Nigérii, Ugande a v Zambii a rozširuje už existujúce podniky v iných afrických štátoch. Odbyt piva z produkcie SABMiller v Afrike, po vylúčení relatívne vyspelého juhoafrického trhu, sa za uplynulé dva roky zvýšil o 10 %. Dôvodom je rast populácie aj zlepšovanie výkonu afrických ekonomík, a to vďaka rozmachu baníctva a energetického priemyslu.
Podľa Marka Bowmana, šéfa africkej divízie SABMiller, je čierny kontinent mimoriadne atraktívny z pohľadu firiem, ktoré vyrábajú produkty pre spotrebiteľov. Počet jej obyvateľov stúpa a aj tempo rastu afrických ekonomík sa zrýchľuje.
Štvorica najväčších pivovarníckych skupín SABMiller, Heineken, Castel a Diageo má pod kontrolou viac ako 90 % afrického trhu s pivom. Zlatý mok sa pije nielen v luxusných, ale aj chudobných štvrtiach. Analytici odhadujú, že vlani sa objem predaného piva v Afrike zvýšil o 7 %. A po vylúčení juhoafrického trhu, stúpol odbyt piva na čiernom kontinente minulý rok o 10 %.
Počet obyvateľov Afriky minulý rok vzrástol o 2,4 % a do roku 2050 by sa mal zdvojnásobiť zo súčasnej 1 miliardy ľudí. A aj výkon afrických ekonomík sa zvyšuje. Medzinárodný menový fond predpovedá, že do roku 2015 bude sedem z prvej desiatky najrýchlejšie rastúcich ekonomík z Afriky, pričom Etiópia, Tanzánia a Mozambik sa prebojujú do prvej päťky, hneď za Čínu a Indiu.

Súvisiace články

Aktuálne správy