Konzervári musia zeleninu pre jej nedostatok dovážať

Domáca výroba zeleniny je podľa Slovenskej zeleninárskej únie (SZÚ) naďalej obmedzená a konzervári tak na prahu novej konzervárenskej sezóny musia hľadať suroviny pre svoju výrobu aj v zahraničí. Konzervári by pritom podľa predsedu únie Petra Horvátha privítali, keby mohli zeleninu na konzervovanie nakupovať výhradne doma. „Nižšie objemy slovenskej výroby, v minulosti zdecimovanej najmä kvôli neúmernému cenovému tlaku dumpingových dovozov zahraničnej nadprodukcie, ponúkanej v obchodných reťazcoch, sa zatiaľ nepodarilo revitalizovať v potrebnom rozsahu,“ uviedol Horváth.

Medzi najdôležitejšie komodity spomedzi všetkých druhov zeleniny konzervovaných v octe patria podľa Slovenského konzervárenského zväzu uhorky, keďže na ne pripadá zhruba 35 % tejto produkcie. Vlaňajšia produkcia uhoriek v sladko-kyslom alebo kyslom náleve dosiahla 3 856 ton a bola medziročne takmer o 700 ton vyššia, a to aj napriek minuloročnému škandálu s možným výskytom baktérie E. coli. Podľa Štatistického úradu SR pripadá v spotrebe zeleniny uhorkám s menej ako 10 kilogramami na obyvateľa za rok piate miesto. Pred nimi sa nachádzajú rajčiaky, kapusta, mrkva a cibuľa.

Pestovateľské plochy nakladačiek sa podľa SZÚ ročne pohybujú zhruba na úrovni 1 200 hektárov a šalátových uhoriek asi o 100 až 150 hektárov menej. Celková produkcia nakladačiek v roku 2010 dosiahla necelých 12 tis. ton a šalátových uhoriek 15 600 ton, na čom sa však v nemalej miere podieľali aj samozásobitelia. Domáca výroba v ostatných rokoch pokrýva spotrebu len na 55 až 60 %, takže aj v prípade uhoriek existuje podľa Horvátha značný rozvojový potenciál. Pripomína pritom, že konzervári ich pre nedostatok zdrojov na Slovenskom musia niekedy dovážať až z Turecka.

Súvisiace články

Aktuálne správy