Minoritní akcionári SES Tlmače sa idú súdiť

Podľa minoritných akcionárov spoločnosti SES Tlmače, ktorí ovládajú vo firme 6-percentný podiel, u majoritného akcionára cyperskej firmy Segfield Investment Limited nastali zmeny v oprávnených subjektoch, čím mala byť vyhlásená povinná ponuka na prevzatie akcií.

Minoritní akcionári spoločnosti Slovenské energetické strojárne (SES) Tlmače sa idú súdiť. Akcionári, ktorí kontrolujú necelých šesť percent akcií podniku SES Tlmače sa totiž domáhajú uskutočnenie povinnej ponuky na prevzatie akcií, ktorú mali pred štyrmi rokmi realizovať subjekty, ktoré prevzali kontrolu nad väčšinovým akcionárom, cyperskou firmou Segfield Investment Limited. “V priebehu mesiaca apríl a máj minoritní akcionári uskutočnili prvé právne kroky voči zodpovedným osobám, ktoré si podľa ich názoru mali splniť povinnosť vyhlásiť ponuku na prevzatie,“ informoval právny zástupca minoritných akcionárov Roman Slivka.

V majetkovej štruktúre firmy Segfield Investment Limited síce nenastala žiadna majetková zmena, avšak z hľadiska výkonu kontroly nad touto spoločnosťou podľa minoritných akcionárov preukázateľne nastali viaceré zmeny v oprávnených subjektoch. “Väčšinovým akcionárom SES Tlmače je stále cyperská Segfield Investment Limited. Tá síce vyhlásila povinnú ponuku na prevzatie akcií ešte v roku 2006, následne však došlo k zmenám v subjektoch, ktoré ju priamo či nepriamo na základe zmlúv ovládajú. Tieto subjekty boli povinné uskutočniť novú povinnú ponuku,“ uviedlo v stanovisku Ochranné združenie minoritných akcionárov (OSMA). Podľa nich sa už problémom zaoberá aj Národná banka Slovenska, ktorá vykonáva dohľad nad kapitálovým trhom.

Združenie minoritných akcionárov poukazuje aj na mediálne vyjadrenia známeho českého podnikateľa Daniela Křetinského, ktorý plánuje akvizíciu aktív či priamo akcií SES Tlmače prostredníctvom firmy EP Industries. “Je jasné, že v SES Tlmače sa pripravujú zmeny, ktoré ignorujú práva minoritných akcionárov. Okrem vyjadrení Daniela Křetinského sú podnetom pre právne kroky aj neustále upadajúce hospodárske výsledky SES Tlmače, ako aj chystané prevody podstatných častí podniku, ktoré majú dopad aj na minoritných akcionárov,“ konštatovalo združenie.

Firma Slovenské energetické strojárne Tlmače patrí medzi významných dodávateľov kotlov pre elektrárne, teplárne a spaľovne. Podnik s viac ako 55-ročnou tradíciou vyrába a dodáva kotly na spaľovanie uhlia, oleja, plynu a biomasy. Od augusta 2006 je majoritným akcionárom SES Tlmače cyperská spoločnosť Segfield Investment, patriaca do skupiny J&T Finance Group.

Súvisiace články

Aktuálne správy