Malé podniky odmietajú zvýšenie odvodov pre SZČO

Pripravovaná reforma odvodov by podľa Slovenskej asociácie malých podnikov bola pre živnostníkov a ich malé podniky likvidačná.

Pripravovaná reforma odvodov do Sociálnej poisťovne by v súčasnej podobe podľa Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) mala veľmi negatívny dopad na živnostníkov a ich malé podniky. „V prípade schválenia návrhov by došlo u dotknutých osôb k zvýšeniu odvodov do Sociálnej poisťovne v roku 2013 o sto percent a v roku 2014 o 126,24 percenta, čo je až likvidačné a Slovenská asociácia malých podnikov sa s týmto návrhom nemôže stotožniť,“ uviedol vo štvrtok pre agentúru SITA prezident SAMP Vladimír Sirotka.

Minimálny vymeriavací základ pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) na výpočet odvodov na sociálne poistenie sa zvýši zo súčasných 44,2 percenta priemernej mzdy na 50 percent priemernej mzdy na Slovensku. V stredu sa na tom dohodol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter so zástupcami živnostenských organizácií. Súčasťou dohody so živnostníkmi je tiež to, že sa bude postupne počas tohto volebného obdobia znižovať koeficient 2, ktorým sa delí základ dane pri výpočte vymeriavacieho základu SZČO. Vymeriavací základ pre výpočet sociálnych odvodov sa tak bude postupne zvyšovať až do stavu, kedy bude totožný so základom dane. Základom dane je v tomto prípade rozdiel medzi príjmami a výdavkami SZČO pred odpočítaním nezdaniteľných súm.

Súvisiace články

Aktuálne správy