Papadimos: Lídri strán sa nedohodli iba v jednej otázke ohľadne úveru

Atény 9. februára (TASR) – Lídri gréckych politických strán sa dohodli na všetkých bodoch v súvislosti so záchranným balíkom, okrem jedného, o ktorom budú pokračovať rozhovory so zahraničnými veriteľmi krajiny. Oznámil to v dnešnom vyhlásení grécky premiér Jorgos Papadimos.
Predseda gréckej vlády však neupresnil, ktorá otázka zostala nevyriešená. Ako dodal, rokovania budú pokračovať, k dohode je teda možné dospieť ešte pred plánovanou dnešnou schôdzkou ministrov financií krajín eurozóny, citovala agentúra Reuters.
Líder krajne pravicovej strany Ľudové pravoslávne hnutie (LAOS) Jorgos Karacaferis dnes krátko po polnoci uviedol, že sa väčšina diskusií počas sedemhodinovej schôdzky šéfov gréckych politických strán a premiéra týkala otázky doplnkových dôchodkov.
Rokovanie premiéra s lídrami parlamentných strán sa tento týždeň trikrát odložilo, aby Grécko získalo čas na dokončenie vyjednávaní so zástupcami Trojky – EÚ, MMF a Európskej centrálnej banky (ECB) – o podmienkach úveru, bez ktorého Atény skrachujú.
Karacaferis dodal, že grécky premiér Papadimos začne rokovať s Trojkou po stretnutí tamojších politických lídrov. Grécko čakajú v apríli predčasné voľby a lídri parlamentných strán sa obávajú hnevu voličov. Ale ak nepodporia nové opatrenia, Grécko nedostane ďalšiu finančnú pomoc a hrozí mu bankrot.

Súvisiace články

Aktuálne správy