NOV VCD nesúhlasí so zvýšením spotrebnej dane z motorovej nafty

Bratislava 19. júna (TASR) – Nezávislý odborový zväz verejnej cestnej dopravy (NOZ VCD) nesúhlasí so zvýšením spotrebnej dane z motorovej nafty a žiada o zachovanie jej terajšej úrovne.

V otvorenom liste, ktorý predstavitelia NOZ VCD zaslali najvyšším ústavným činiteľom SR, kritizujú vládu, že si „zvolila ľahšiu cestu pre naplnenie deficitu v príjmovej časti štátneho rozpočtu na tento rok“. NOZ vytýka vláde uprednostnenie zvýšenia niektorých spotrebných daní tovarov, vrátane motorovej nafty, pred zvyšovaním kontroly a vymáhaním miliardových daňových nedoplatkov. „Zvýšenie spotrebnej dane z motorovej nafty a nedostatočné vykrývanie strát z výkonov vo verejnom záujme v autobusovej doprave bude mať veľmi nepriaznivý dopad na ekonomiku dopravných spoločností,“ predikuje NOZ VCD a dodáva, že tento krok môže spôsobiť kolaps dopravnej činnosti na Slovensku.

Podľa predstaviteľov odborového zväzu v snahe dopravných spoločností o ekonomické prežitie dôjde k rušeniu spojov liniek autobusovej dopravy a nákladná doprava sa stane nekonkurencieschopná s dopravcami okolitých štátov. Okrem toho sa budú zvyšovať ceny cestovného.

Výbor NR SR pre financie, rozpočet a menu na stredajšej schôdzi prerokoval a odporučil parlamentu schváliť novely zákonov o spotrebných daniach z minerálnych olejov, piva, tabaku a tabakových výrobkov, ako aj novelu zákona o DPH s účinnosťou až od 1. augusta 2003 namiesto Ministerstvom financií (MF) SR navrhovaným 1. júlom 2003. Poslanci nesúhlasili s návrhom Slovenskej asociácie petrolejového priemyslu, aby sa spotrebná daň u nafty zvýšila o 1 Sk a benzínu o 2,5 Sk. Cena jedného litra pohonných látok by sa tak mala od augusta zvýšiť o 2 až 3,5 Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy