Vo FN v Nitre dalo výpoveď 61 lekárov, dvaja ju stiahli

Šéf lekárskych odborov pri fakultnej nemocnici Peter Visolajský má informácie o údajnom zastrašovaní lekárov zo strany vedenia nemocnice a niektorých vedúcich oddelení. Vedenie nemocnice to odmieta.

Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Nitre podalo k piatku 30. septembra výpoveď 61 lekárov z celkového počtu 220. Ako agentúru SITA informoval námestník riaditeľa Peter Mondek, pôvodne bolo výpovedí 63, v piatok však dvaja lekári svoju výpoveď stiahli. Dvojmesačná výpovedná lehota im začne plynúť 1. októbra. Podľa šéfa Slovenských lekárskych odborov v Nitre Petra Visolajského podali výpovede najmä lekári z ARO, neurológie, urológie, neonatológie, pediatrie, očného a krčného oddelenia. Títo lekári si podľa neho uvedomujú súčasnú situáciu v slovenskom zdravotníctve a chcú ju zmeniť. „Sme nonstop v práci za neadekvátnu mzdu. Slovenské zdravotníctvo je v kríze a podľa nášho názoru ide do ešte väčšej krízy,“ zhodnotil Visolajský.

V polovici septembra Visolajský povedal, že ochotu pripojiť sa k protestnej akcii deklarovala „drvivá väčšina“ lekárov fakultnej nemocnice. Nakoniec toto číslo také vysoké nie je. Visolajský má informácie o údajnom zastrašovaní lekárov zo strany vedenia nemocnice a niektorých vedúcich oddelení. Vedenie nemocnice to rezolútne odmieta. „V žiadnom prípade žiadne tlaky zo strany vedenia na lekárov neboli. A pokiaľ nejaké boli, nech dotyčný lekár, ktorý to tvrdí, nám príde povedať, akým spôsobom,“ reagoval Mondek. Protestnú akciu lekárov zatiaľ hodnotiť nechcel, najprv bude vedenie analyzovať jej možné dopady na nemocnicu.

Lekárske odborové združenie sformulovalo štyri požiadavky na ministerstvo zdravotníctva: dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy