Osem účtov vo Švajčiarsku, ten chlap stratil zmysel pre realitu!

, ZDF;ČTK Foto: SITA/AP

Ako politik bol kedysi sám za mrežami, dnes necháva väzniť svojich oponentov. V zahraničí je vnímaný ako diktátor, väčšina domáceho obyvateľstva si ho ale ctí. Má zdravotné problémy, trpí stratou zmyslu pre realitu a pôvod jeho bohatstvo nie je celkom jasný. Vyplýva to z profilu, ktorý na základe informácií expertov, diplomatov a tajných služieb predstavil dokument nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Okolo Erdoganovho osobného majetku kolujú povesti. Ako premiér zarába približne 9000 eur mesačne, údajne je multimilionár. "Podľa našich zdrojov má Erdogan osem účtov vo Švajčiarsku. Jeho vysvetlenie, že v prípade týchto peňazí šlo o svadobné dary jeho synovi… nie je vierohodné," cituje ZDF z tajnej depeše amerického veľvyslanectva z roku 2004.

Program pripomína, že Erdogan v minulosti čelil podozreniu z korupcie. V roku 2013 sa na verejnosti objavili záznamy údajných telefonátov tureckého prezidenta a jeho syna Bilala. Erdogan v nich dáva pokyn k zmiznutiu veľkého množstva hotovosti. Turecký prezident ale poprel pravosť nahrávok a zo sprisahania obvinil duchovného, svojho niekdajšieho spojenca Fethullaha Gülena, ktorý podľa neho stojí aj za júlovým nevydareným pokusom o štátny prevrat.

ZDF cituje tiež z tohtoročnej analýzy nekonkretizovanej západnej tajnej služby. Rozviedka opisuje Erdogana ako osamelého samovládcu, ktorý trpí stratou zmyslu pre realitu. Podľa televízie dokonca správa istej západnej tajnej služby naznačuje, že júlový pokus o puč v Turecku mohol byť v skutočnosti zinscenovaným "pseudo-pučom".

Politicky a zrejme aj ľudsky prekonal Erdogan veľký obrat. Ešte v roku 2004 sa prezentoval ako osvietenec a reformista. Jednoznačne chcel Turecko dostať do Európskej únie. Od vtedajšieho nemeckého kancelára Gerharda Schrödera dostal cenu "Európana roka". Podľa expertov citovaných ZDF sa ale neskôr stále viac radikalizoval a to aj v súvislosti s rastom svojej osobnej moci. Erdoganov hlad po moci sa opisuje aj v americkej depeši z roku 2004.

V relácii sa špekuluje o tom, že 62-ročný turecký prezident denne športuje kvôli zdravotným problémom, vrátane nadváhy. Podľa západnej tajnej služby bojuje so zdravotnými komplikáciami od roku 2007. Kvôli problémom s medzistavcovými platničkami mu vraj hrozila pracovná neschopnosť.

Pre väčšinu Turkov predstavuje Erdogan politika jasných slov aj silných gest. Konzervatívne zmýšľajúci občania ho vnímajú ako otca národa. "Má talent a tiež potrebnú charizmu na to, aby prebudil v mnohých Turkoch národnú hrdosť a využil to pre seba," povedala Jenny Whiteová z Inštitútu tureckých štúdií vo švédskom Štokholme.

Erdogan nefajčí, nepije a ako silne veriaci moslim navštevuje pravidelne piatkové modlitby. Snaží sa tváriť sa štátnicky až hrdinsky, v prejavoch či diskusiách ale podlieha výbuchom emócií.

V Erdoganovom manželstve je tradičné rozdelenie rolí. Turecký prezident pracuje, zatiaľ čo jeho žena sa stará o štyri deti a domácnosť. Svojho muža podporuje, podľa diplomatických zdrojov ho ale aj umierňuje.

Erdogan nechce, aby sa detaily z jeho súkromia verejne prepierali. Jeden novinár sa v relácii posťažoval, že tureckého prezidenta sleduje 15 rokov, ale napriek tomu nevie, aké je jeho obľúbené jedlo alebo aké má koníčky.

ZDF vyvodzuje, že drsný život v uliciach Istanbulu Erdogana už v mladosti naučil, že sa musí brániť. Nemecký novinár Rainer Hermann, ktorý v meste pôsobil, tvrdí, že táto skúsenosť tureckého prezidenta ovplyvňuje dodnes. Podľa Hermanna Erdogan pred stretmi neuhýba, vie znášať nezdary a verí, že nakoniec vyhrá.

Televízia pripomenula aj čriepky z Erdoganovho detstva a dospievania. V škole bol ako žiak vraj priemerný a otázniky panujú okolo pravosti jeho neskôr získaného vysokoškolského diplomu. V mladosti sa nadchol pre futbal, otec jeho záľubu ale neschvaľoval, pretože krátke nohavice sa nezlučujú s moslimskou vierou. Erdoganova matka si želala, aby sa jej syn oženil so ženou, ktorá bude chodiť celá zahalená.

Súvisiace články

Aktuálne správy