Nový sankčný zoznam voči Rusku stihli ešte za Obamu: Zruší Trump čiernu listinu nežiaducich firiem aj podnikateľov?

, Reuters Foto: SITA/AP

Spojené štáty v utorok opäť zacielili svoju pozornosť na ďalších ruských podnikateľov a firmy, aby ich potrestali sankciami za ruskú anexiu Krymu a konflikty na Ukrajine. Opatrenia prichádzajú mesiac pred výmenou amerických prezidentov. Je známe, že Donald Trump chválil ruského prezidenta a vyhlásil, že by bolo dobré, keby obe krajiny našli spoločnú reč.

Trumpov kandidát na post ministra zahraničia je priateľ Kremľa a šéf Exxon Mobil Corp Rex Tillerson, ktorý už získal ocenenie za priateľstvo v roku 2013. Dnes ešte nie je jasné, či Spojené štáty budú pokračovať v sankciách voči Rusku v rámci Trumpovej agendy, ktorá by mohla doterajšie opatrenia uvoľniť.

Na čiernej listine amerického ministerstva financií je po novom aj sedem ruských podnikateľov, z ktorých šesť pôsobilo na manažérskych postoch Bank Rossija alebo jej dcérskych spoločností ABR Management a Sobinbank. Americké ministerstvo financií označuje banku Rossija za "osobnú banku úradníkov Ruskej federácie" a preto na ňu a jej dve dcéry uvalilo sankcie.

Jedným z mužov na zozname je aj Kirill Kovalchuk, ktorého ruské médiá identifikovali ako synovca Jurija Kovalchuka, hlavného akcionára banky Rossija. Spojené štáty označili Jurija Kovalchuka v roku 2014 za blízkeho poradcu Putina a jeho osobného bankára.

Americké ministerstvo financií tiež poukazuje na niekoľko spoločností a vládnych podnikov, vrátane dvoch ruských firiem, ktoré pomáhali budovať most za niekoľko miliárd dolárov, spájajúci ruskú pevninu s polostrovom Krym, čo je pre Putina kľúčový projekt. Rovnako označilo aj 26 dcérskych  spoločnosti Ruskej poľnohospodárskej banky a producenta plynu Novatek, obe spoločnosti  už boli schválené na zoznam v roku 2014. Uvalené americké sankcie na tieto spoločnosti sú pomerne úzko zamerané, zakazujú Američanom obchodovať s nimi s určitým druhom dlhu. Novatek je najväčším neštátnym producentom zemného plynu. Generálny riaditeľ a väčšinový akcionár spoločnosti je Leonid Mikhelson, jeden z najbohatších mužov Ruska.Forbes odhaduje jeho čisté imanie na 16,4 miliárd dolárov (júl 2016). Mikhelson vlastní okrem iného  súkromné lietadlo Gulfstream G650 za 70 miliónov dolárov, alebo superjachtu za 150 miliónov dolárov

Leonid Mikhelson

Ruský námestník ministra zahraničných vecí Sergej Ryabkov povedal pre  tlačová agentúru TASS, že sankcie považujú za nepriateľské útoky od odstupujúcej Obamovej administratívy a že Rusko zvažuje rozšíriť svoj zoznam sankcií proti USA. "Vyhradzujeme si právo zvoliť si čas, miesto a formu našich reakcií takým spôsobom, ktorý nám vyhovuje," povedal Ryabkov TASS.

Hovorca amerického ministerstva John Kirby na tlačovej konferencii v utorok poprel, že načasovanie opatrenia by nejako súviselo s výmenou prezidentov budúci mesiac.

Americký krok prichádza deň potom, čo Európska únia formálne rozšírila svoje ekonomické sankcie na oblasti ruskej obrany, energetiky a finančného sektora až do polovice roku 2017.

Zvolenie Trumpa a vzájomné sympatie medzi ním a Putinom, udržujú nádej v Rusku, že západné sankcie by mohli byť zmiernené alebo úplne zrušené vďaka novému prezidentovi. To by mohlo urýchliť investície do ruskej chorľavej ekonomiky. Zvrat existujúcich sankcií, alebo mäkší postoj USA k ich presadzovaniu, by tiež mohol vyústiť v podobný postoj zo strany EÚ.

Vladimir Putin a Trumpov kandidát Rex Tillerson

Valentina Matvijenková, hovorkyňa Rady federácie, hornej komory parlamentu, povedala, že Trumpov nadchádzajúci príchod do Bieleho domu sľubuje vytvorenie podmienok na lepšie americko-ruské vzťahy. Matvijenková, blízky spojenec Putina, si je istá, že západné sankcie by mohli byť zmiernené alebo úplne zrušené už v roku 2017.

Trumpove odhodlanie môže čeliť opozícii v americkom Kongrese, ktorá dáva najavo, že jej dochádza trpezlivosť ohľadom vojenských dobrodružstiev prezentovaných Kremľom. Rovnako republikáni, ako aj demokrati vyjadrili obavy ohľadom Tillersonovej väzby na Rusko. Mnoho republikánov, na rozdiel od Trumpa, vníma Putina ako vypočítavého, nedôveryhodného nepriateľa.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy