Vďaka ti Trump! Nastáva zlatý vek pre banky

, marketwatch Foto: YT/YT/Milliman, Inc.

Presnejšie povedané, oplatí sa zamerať na bankové akcie, hovorí Steve Eisman, manažér hedžovéhho fondu a investor, ktorý pekne zarobil na svojich stávkach proti riskantným hypotekárnym produktom.

Eismanov príbeh je známy ako "The Big Short," stavil správne na hypotekárne cenné papiere, ktoré nakoniec rozhojdali celý finančný systém. Teraz sa Eisman prihlásil opäť. Zaujal oveľa viac býčiu pozíciu v bankovom sektore, ktorý silnie na základe sľubov Donalda Trumpa o regulácii finančného trhu. Zástancovia deregulácie tvrdia, že nové pravidlá pomôžu sektoru a veľkýmh poskytovateľom úverov, ktorým legislatíva dnes brzdí ich ziskovosť.

Eisman tvrdí, že Trump prinesie "zlatú éru " pre bankový sektor. "Myslím, že počas najbližších pár rokov tam bude viac fungovať pákový efekt, a to bude zlatý vek investovania do finančných titulov," povedal pre televíziu CNBC.  Vyhlásil, že sa bude držať bankového sektora, ako dlho to len bude možné.

Je ťažké nesúhlasiť s Eismanovými názormi na zmenu. Akcie Goldman Sachs vzrástli o 31 % od novembrových volieb. Ide o najlepší výsledok medzi 30 titulmi Dow Jones Industrial Average. Tieto kroky pomohli blue-chip rozhýbať sa smerom významnému míľniku: na úrovni 20 000. Index S&P 500 a Nasdaq Composite index si rovnako užili zdravý skok.

Liz Ann Søndersø, hlavný investičný stratég zo spoločnosti Charles Schwab & Co., povedala, že "osem rokov nedostatočných výsledkov" pre bankové akcie počas predĺženého býčíeho trhu s akciami naznačuje, že tu je ešte priestor pre rast finančného sektora. Podľa nej majú iba dva sektory  nadváhu (to je označenie pre nákup používaný na Wall Street), a to sú financie a technológie.

Ocenenie bankových akcií vzrástli, ale sú stále na tom poskromnejšie. Pomer ceny a zárobku naznačuje, že financie sú lacné vo vzťahu k celkovému akciovému trhu. Napríklad S&P 500 má päťročný priemer P/E (čo je pomer ceny (kurzu) akcie k zisku spoločnosti po zdanení pripadajúci na jednu akciu, vyjadruje, aká „drahá“ je akcia) je 15.70 v porovnaní s J. P. Morgan Chase & Co, na úrovni asi 10 a 13 pre Goldman Sachs, podľa údajov FactSet.

Určite sa oplatí byť mierne skeptický, s ohľadom na schopnosti bankového sektora rozšíriť tieto bohaté zisky do roku 2017. Prečo?
Po prvé, dnes nie je celkom jasné, či Trump dokáže naplniť svoje ambície, aby sa uvoľnili opraty veriteľov a znížia sa firemné dane.
Po druhé, ostatní účastníci na trhu varujú, že rýchlo rastúce úrokové sadzby môžu mať za následok straty z úverov v iných oblastiach, čo sa prejaví na súvahe bánk.
Po tretie, prudký nárast výnosov dlhopisov, od júla asi o percentuálny bodu v benchmarku 10-ročných vládnych dlhopisov, znamená, že stúpanie úrokovej sadzby je priaznivé pre obchodné modely bánk. To sa ale môže rýchlo vyčerpať a možnosť ďalších ziskov je tým pádom obmedzená.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy