Po 9-ročnom maxime sa výstavba nových domov v USA v novembri prepadla

Po októbrovom vyše 9-ročnom maxime zaznamenala výstavba nových domov v Spojených štátoch prudký pokles. Ukázala to najnovšia správa amerického ministerstva obchodu.
Podľa ministerstva sa počet začatých stavieb domov v novembri prepadol o 18,7 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,09 milióna z októbrovej nahor revidovanej úrovne 1,34 milióna. Ekonómovia s poklesom počítali, očakávali však, že počet začatých stavieb domov klesne len na 1,23 milióna z pôvodne uvádzanej októbrovej hodnoty 1,323 milióna. Nový údaj za október predstavuje najvyššiu hodnotu od júla 2007, zatiaľ čo novembrové tempo poklesu je najvyššie za takmer dva roky.
Z jednotlivých oblastí USA sa pod prudký pokles začatých stavieb domov najvýraznejšie podpísal Severovýchod, kde stavebná aktivita klesla až o 52,1 %. Aj Západ zaznamenal výrazný pokles, počet začatých stavieb domov tam klesol o 22,1 %. V prípade Stredozápadu a Juhu pokles predstavoval 14,2 %, respektíve 9,3 %.
Klesol aj počet vydaných stavebných povolení. V novembri sa znížil o 4,7 % na ročnú mieru 1,201 milióna z októbrovej nadol revidovanej hodnoty 1,26 milióna. Najnovší údaj ekonómov prekvapil. Očakávali totiž, že počet vydaných stavebných povolení vzrastie na 1,24 milióna z pôvodne udávaných októbrových 1,229 milióna vydaných stavebných povolení.

Súvisiace články

Aktuálne správy