Americký priemysel v novembri oslabil o 0,4 %

Produkcia energetického odvetvia minulý mesiac klesla o 4,4 %, výroba spracovateľského priemyslu sa zmenšila o 0,1 % a ťažobné odvetvie o 1,1 % posilnilo.

Americká priemyselná produkcia v novembri výrazne oslabila. Hlavným dôvodom bolo zníženie výroby elektriny vzhľadom na nezvyčajne teplé počasie. Americký Federálny rezervný systém (Fed) v stredu informoval, že produkcia amerického spracovateľského priemyslu, ťažobného odvetvia a sektora energetiky v novembri oslabila o 0,4 percenta.

Výroba energetického odvetvia krajiny sa zmenšila o 4,4 percenta po oslabení o 2,8 percenta v októbri. Produkcia spracovateľského priemyslu v novembri klesla o 0,1 percenta. Zmenšila sa výroba áut, ale vykompenzoval to rast inej výroby spracovateľského priemyslu. Americké ťažobné odvetvie minulý mesiac posilnilo o 1,1 percenta napriek prudkému zmenšeniu produkcie uhoľných baní.

Celková produkcia amerického priemyslu klesla v troch z uplynulých štyroch mesiacov. Priemyselné odvetvie krajiny poškodzuje silný dolár, ktorý zdražuje americký tovar na zahraničných trhoch. Okrem toho energetické firmy znížili výrobu v reakcii na nízke ceny ropy. Ťažobné odvetvie je v porovnaní s novembrom 2015 menšie o 4,6 percenta napriek minulomesačnému rastu.

ab;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy