EK predložila revíziu pravidiel v sociálnom zabezpečení

Európska komisia (EK) predložila návrh revízie právnych predpisov Európskej únie o koordinácii sociálneho zabezpečenia. Ide o aktualizáciu pravidiel v oblasti dávok v nezamestnanosti, dávok dlhodobej starostlivosti, prístupu ekonomicky nečinných občanov k sociálnym dávkam a koordinácie sociálneho zabezpečenia pre vyslaných zahraničných pracovníkov. „Návrh modernizuje súčasné pravidlá tak, aby boli spravodlivé, zrozumiteľné a dali sa ľahšie presadzovať,“ uviedla EK v tlačovej správe. Tieto pravidlá podľa komisie zaručujú, že ľudia neprídu o sociálnu ochranu, keď sa presťahujú do iného členského štátu únie.

Podľa nových pravidiel v oblasti dávok v nezamestnanosti budú môcť uchádzači o zamestnanie preniesť svoje dávky v nezamestnanosti do iného štátu namiesto súčasného minimálneho obdobia troch mesiacov počas aspoň šiestich mesiacov. Tak budú mať väčšiu šancu nájsť si prácu, čím sa pomôže riešiť otázka nezamestnanosti a nesúladu medzi ponúkanými a požadovanými zručnosťami v celej EÚ. V prípade cezhraničných pracovníkov, ktorí žijú v jednej krajine, pracujú v inej a vracajú sa domov minimálne raz za týždeň, by sa stal zodpovedný za vyplácanie dávok v nezamestnanosti ten členský štát, kde pracovali počas posledných 12 mesiacov. Pred tým, než sa nezamestnaný môže uchádzať o dávky v nezamestnanosti na základe predchádzajúcej pracovnej činnosti v inom členskom štáte, môžu členské štáty vyžadovať, aby na ich území pracoval aspoň tri mesiace.

Pri dávkach dlhodobej starostlivosti návrh objasňuje, čo sú dávky dlhodobej starostlivosti a kde o ne občania využívajúci právo na voľný pohyb môžu žiadať. „To zabezpečí väčšiu právnu istotu pre rastúcu skupinu občanov v našich starnúcich spoločnostiach využívajúcich dlhodobú starostlivosť,“ uviedla EK. V oblasti prístupu ekonomicky nečinných občanov k sociálnym dávkam sa členské štáty môžu rozhodnúť priznať dávky sociálneho zabezpečenia občanom využívajúcim právo na voľný pohyb, ktorí sú ekonomicky neaktívni. Ekonomicky neaktívni občania však majú zákonné právo na pobyt len vtedy, keď disponujú prostriedkami na živobytie a komplexným zdravotným poistením.

EK tiež navrhuje posilniť administratívne pravidlá koordinácie sociálneho zabezpečenia pre vyslaných zahraničných pracovníkov. Chce zabezpečiť, aby vnútroštátne orgány mali k dispozícii správne nástroje na overenie statusu sociálneho zabezpečenia takýchto pracovníkov, a zároveň stanovuje jasnejšie postupy spolupráce medzi príslušnými orgánmi členských štátov na riešenie potenciálnych nekalých praktík alebo zneužívania. Návrhom sa však nemenia existujúce pravidlá o prenosnosti prídavkov na dieťa. Za vyplácanie prídavkov na dieťa je aj naďalej zodpovedná krajina, kde pracuje rodič alebo rodičia, a túto sumu nemožno upraviť, ak dieťa býva inde.

su;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy