Nemecké novembrové ceny boli medziročne vyššie o 0,8 %

Medzimesačne spotrebiteľské ceny v krajine v novembri posilnili o 0,1 percenta.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Nemecku bola v novembri medziročne vyššie o 0,8 percenta. Medziročná inflácia v krajine tak zostala na dvojročnom maxime, na ktoré sa vyšplhala v predchádzajúcom mesiaci. Medzimesačne nemecké spotrebiteľské ceny v novembri posilnili o 0,1 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny Destatis, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad celkového vývoja cien.

Ceny energií boli v novembri v Nemecku medziročne nižšie o 2,7 percenta, čiže celkovú cenovú hladinu tlačili smerom nadol. Medziročný pokles cien energií sa pritom zväčšil, keďže v októbri boli oproti rovnakému mesiacu predošlého roka nižšie o 1,4 percenta. Bez zahrnutia cien energií by celková medziročná inflácia v krajine bola vo výške 1,2 percenta.

Potraviny v Nemecku v novembri medziročne zdraželi o 1,2 percenta. Medziročne stúpli aj ceny motorových vozidiel (1,7 %) a tabakových výrobkov (3 %), ale klesli ceny elektroniky (- 4,4 %). Ceny tovarov sa celkovo medziročne zvýšili o 0,5 percenta a služby oproti novembru minulého roka zdraželi o 1,1 percenta.

bn;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy