Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v novembri udržal na 2-ročnom maxime

Rast spotrebiteľských cien v Nemecku si v novembri udržal tempo z predchádzajúceho mesiaca, čo znamená, že zotrval na 2-ročnom maxime. Uviedol to dnes nemecký štatistický úrad, ktorý zverejnil konečné údaje, pričom potvrdil svoj pôvodný odhad z konca novembra.
Index spotrebiteľských cien vzrástol v novembri medziročne o 0,8 %, teda rovnakým tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. Údaj je v súlade s predbežným odhadom Destatisu zverejnenom 29. novembra. Navyše, je to najvyššie tempo rastu od októbra 2014, keď spotrebiteľské ceny v Nemecku vzrástli v rovnakom rozsahu.
Výrazne sa pod novembrový rast spotrebiteľských cien podpísal vývoj cien oblečenia a obuvi. Ceny týchto tovarov vzrástli o 1,6 %. Silný rast zaznamenali aj ceny potravín a nealkoholických nápojov, konkrétne na úrovni 1,2 %.
Naopak, ceny energií zaznamenali v novembri medziročný pokles o 2,7 %. To znamená výrazné zrýchlenie poklesu, keď v októbri klesli o 1,4 %.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v Nemecku zvýšili v novembri o 0,1 % a mierne tak spomalili tempo rastu. V októbri dosiahol medzimesačný rast 0,2 %. Destatis tak aj v tomto prípade potvrdil predbežný odhad.

Súvisiace články

Aktuálne správy