Načo daňové raje, niekde si stačí obuť kovbojské čižmy

, oxfam;roklen Foto: TASR/AP

Rebríček novej štúdie porovnával, do akej miery jednotlivé krajiny a územia využívajú daňovú politiku, aby prilákali firmy.

Holandsko, Švajčiarsko či Írsko patria medzi pätnástku najvýznamnejších daňových rajov, ktoré medzi sebou súťažia o to, kto ponúkne firmám čo najnižšie dane. Vyplýva to z prieskumu zverejneného charitatívnou organizáciou Oxfam, ktorá sa dlhodobo snaží o ukončenie celosvetovej praxe, ktorá pripravuje mnohé štáty o zásadné príjmy do rozpočtov.

Do čala rebríčka sa dostali Bermudy nasledované Kajmanskými ostrovmi, ďalšie priečky patria väčším krajinám ako je Holandsko, Švajčiarsko, Singapur, Írsko a Luxembursko. V "elitnej" skupine sú potom väčšinou ostrovné štáty ako Hong Kong, Cyprus, Barbados či Bahamy či britské ostrovné územie Jersey a Britské Panenské ostrovy.

Oxfam pri zostavovaní rebríčka porovnával, do akej miery jednotlivé krajiny a územia využívajú daňovú politiku, aby prilákali firmy. Dôležitým hľadiskom bola tiež úroveň spolupráce s medzinárodnými organizáciami snažiacimi sa proti daňovým rajom bojovať.

Oxfam tento rok zorganizoval iniciatívu popredných ekonómov, ktorí vyzvali svetových lídrov ku skoncovaniu s daňovými rajmi. Takzvané offshorové spoločnosti, teda firmy registrované v krajine s výhodným daňovým režimom, podľa nich podkopávajú schopnosť vlád vyberať dane. Politici by podľa iniciatívy mali vyžadovať, aby firmy hlásili zdaniteľnú činnosť v každej krajine, v ktorej pôsobia.

Európska únia spolu s G20 sa zaviazali vydať čiernu listinu daňových rajov, avšak, neschopnosť použiť objektívne a komplexné kritériá pre vyhodnocovanie krajiny znamená, že mnoho daňových rajov, a to aj vrátane tých, ktoré podľa Oxfam patria medzi najhoršie na svete, sa na zozname neobjavia.

Kritériá pre zostavenie čiernej listiny EÚ nesmú obsahovať napríklad informácie o tom, či či krajina má nulovú percentuálnu sadzbu dane. To znamená také Bermudy sa na zozname neobjavia vôbec. Len americké nadnárodné spoločnosti hlásili zisk 80 miliárd dolárov v tejto krajine v roku 2012, čo je viac ako v Japonsku, Číne, Nemecku a Francúzsku dokopy.

Rozhodnutie EÚ hovorí o tom, že posudzovať sa budú iba krajiny mimo EÚ. To znamená, že Holandsko, Luxembursko, Írsko a Cyprus, čo sú jedny z najhorších svetových firemných daňových rajov, sa na čiernej listine neobjavia. Lídri EÚ sú tiež ochotní vylúčiť krajiny, ako je Švajčiarsko z listiny len preto, že krajina prejavila ochotu rokovať s EÚ o otázkach týkajúcich sa výmeny finančných informácií.

Rovnako aj databáza G20, ktorá má byť zverejnená budúci rok, bude mať slabé miesta, lebo má slabé kritériá týkajúce sa finančnej transparentnosti. Pričom mnohé kritériá ignoruje, ako napríklad kľúčové daňovej politiky, ktoré uľahčujú daňovníkom vyhýbať sa korporátnej dani, čo znamená, ženerieši škodlivé daňové pravidlá.

Analytici z Oxfam sú presvedčení, že je absolútne nevyhnutné, aby svet získal jasný zoznam, ktoré sú najhoršie daňové raje na svete, založený na objektívnych kritériách a bez politických zásahov. Rebríček by mohla zostavovať OSN, alebo iný nezávislý orgán, raz ročne.

Nielen firmy sa môžu plateniu daní vyhnúť. Ide to aj v prípade, ak ponúknete pre spoločnosť niečo natoľko prospešné, že si to zaslúži daňovú výnimku. Portál roklen 24 priniesol desať najkurióznejších výnimiek.

Kovbojské čižmy
Kde inde ako v americkom štáte Texas by bolo niečo také možné? Táto obuv je maloobchodnej predajnej dane oslobodená, žiadne iné nie.

Kreatívne umenie
V Írsku nemusia umelci za určitých okolností zdaniť výnosy z predaja svojich diel. Ak finančný úrad uzná, že dielo je originálne a kreatívne, prináša umeleckú či kultúrnu hodnotu, prizná umelcovi oslobodenie od dane z príjmu až do výšky 40 tisíc eur. Umeleckú hodnotu má pritom dielo v prípade, že umocňuje estetické zážitky konzumentov, a kultúrnu hodnotu, ak zvyšuje kvalitu osobného či spoločenské života v dôsledku svojej intelektuálnej, duchovnej či estetické formy a obsahu.

Filmy a videohry
Podobným spôsobom ako v Írsku podporujú umenie aj vo Veľkej Británii, kde možno dostať daňovú výnimku v oblasti filmovej tvorby. Ak je film tzv. Culturally British, teda zachytáva rôznorodosť britskej kultúry, britskú tvorivosť či britské dedičstvo, môžu filmári dostať až 25 % daňovú úľavu z odvodov zo súvisiacich príjmov. Podobným spôsobom poskytuje Spojené kráľovstvo daňové zvýhodnenie na videohry, ktoré majú kultúrny obsah.

Stromy v záhrade
Na Havaji platí, že ak pestujete štátom schválené stromy, môžete si nárokovať daňový odpočet vo výške až 3000 dolárov.

Cereálie s hračkou
V Kanade platí zákon, vďaka ktorému sa firmám vyrábajúcim raňajkové cereálie oplatí potešiť malých stravníkov. Ak totiž do škatule s cereáliami ukryjú ešte hračku, môžu využiť daňové zvýhodnenie.

Cestovanie balónom
V americkom štáte Kansas je vyberaná tzv. Amusement tax, teda akási daň zo zábavy. Zdaňuje sa ňou všetko vstupné vybrané na miestach, ktoré slúži pre pobavenie či rekreáciu. Lenže podľa federálneho zákona nesmú štáty ukladať poplatky za leteckú dopravu. To vyvolalo v roku 2010 spor, či amusement tax podliehajú tiež lety v teplovzdušných balónoch. Konečné rozhodnutie je také, že ak je balón pri lete pripútaný k zemi, potom je to zábava, a teda dani podlieha, zatiaľ čo ak pripútaný nie je, potom už je to cestovanie, teda let dani nepodlieha.

Make-up pre nebožtíka
Ak sa v americkom Ohiu necháte nalíčiť v kozmetickom salóne, potom samozrejme ide o službu, ktorá musí byť zdanená. Avšak nalíčenie zosnulých v márnici je od dane oslobodené.

Čarodejníctvo
V Holandsku existuje predpis, podľa ktorého si môžu zvláštne daňové zvýhodnenie nárokovať tí, ktorí študujú alebo praktizujú čarodejníctvo. Hoci ide o starý predpis, vzbudil veľkú pozornosť po tom, čo ho súd v roku 2005 potvrdil.

Strážny pes
V našich končinách si môžete uplatniť daňovú úľavu na manželku či dieťa, v USA sú daňovo zvýhodnené aj strážne psy. Pokiaľ tam vlastníte podnik a prevádzkovú budovu vám stráži pes, potom si za neho môžete každý rok uplatniť určitý odpočet.

Ustrice
Ak v americkom Marylande ako poľnohospodár chováte ustrice, potom si môžete nárokovať na daňové zvýhodnenie. Na iné mäkkýše sa ale daňová zľava nevzťahuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy