Nemecký zahraničný obchod v októbri medziročne oslabil

Export nemeckých tovarov sa v októbri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška znížil o 4,1 % a import klesol o 2,2 %.

Nemecký export tovarov v októbri medziročne oslabil o 4,1 percenta a import sa zmenšil o 2,2 percenta. Medzimesačne sa podľa kalendárne a sezónne upravených údajov vývoz zvýšil o 0,5 percenta a dovoz stúpol o 1,3 percenta. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v piatok na svojej internetovej stránke zverejnil nemecký štatistický úrad Destatis. Nemecko v októbri exportovalo tovary v hodnote 101,5 mld. eur a doviezlo tovary za 82,2 mld. eur. Krajina dosiahla prebytok zahraničného obchodu v sume 19,3 mld. eur.

Nemecký export na trhy ostatných členských krajín Európskej únie v októbri medziročne oslabil o 4,5 percenta a dovoz z týchto krajín sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka znížil o 1,9 percenta. Na trhy ostatných členov EÚ Nemecko v októbri exportovalo tovary za 59,7 mld. eur a z týchto krajín doviezlo tovary za 54,2 mld. eur.

Vývoz tovarov z Nemecka na trhy mimo Európskej únie v októbri klesol o 3,4 percenta a dovoz z krajín mimo EÚ oslabil o 2,7 percenta. Októbrová hodnota nemeckého vývozu tovarov na trhy mimo EÚ bola 41,8 mld. eur a hodnota dovozu zo štátov mimo únie bola na úrovni 28 mld. eur.

bn;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy