Neobmedzené cestovanie po Európe: Politik chce mladých mobilizovať, nenašiel podporu v radoch komisie

, lidovky Foto: SITA/AP

Manfred Weber dostal nápad. Čo keby sme rozdali všetkým občanom EÚ, ktorí dovŕšia 18 rokov, vlakové lístky, ktoré v danom časovom rámci umožnia takmer neobmedzené cestovanie po Európe? Ako vždy, projekt zatiaľ nedostal podporu, bol by príliš drahý. Weber sa ale nevzdal.

Najviditeľnejším prvkom Weberovej kampane sú webové stránky YouDiscover.eu. Vplyvný politik, šéf frakcie Európskej ľudovej strany, na nich vyzýva mladých ľudí, aby projekt verejne podporili na internetových stránkach aj sociálnych sieťach. Európska komisia, ako pomyselná vláda EÚ, dnes hľadá skôr úspornejšie projekty na podporu cestovania. Aj preto zrejme Weber mladých "mobilizuje".

"Návrh obsahuje viac než len bezplatné lístky na vlak. Je to investícia do mladých ľudí a európskej budúcnosti. Posilňuje hlavný účel Európskej únie: spájať ľudí," vysvetľuje štyridsaťštyriročný politik z bavorskej strany CSU.

Už na konci septembra Weber spísal návrh, ktorý predstavil na pôde Európskeho parlamentu. Každému čerstvému dospelému, osemnásťročnému občanovi EÚ, chce venovať lístok nazvaný Interrail, ktorý zaistí takmer neobmedzený pohyb vo vlakoch po krajinách zapojených do projektu. Cestovné náklady v krajinách EÚ, kde Interrail neplatí, by Brusel preplatil, sľúbil Weber.

Jeho nové stránky vyzerajú utešene, zdôrazňujú nadšenie mladých ľudí, ktorí majú mať chuť spoznať krajiny svojich susedov. Video umiestnené na stránke zobrazuje dievča, ktorému poštou príde superlístok, a za 28 dní dokáže spoznať krásy Balkánu.

Prvý odhad nákladov na smelý projekt však predpovedá astronomické sumy. Jeden rok by európsku kasu vyšiel približne na 1,5 miliardy eur. Pre lepšiu predstavu: každý rok oslávi osemnáste narodeniny v Európskej únii približne 5,4 milióna ľudí, ktorí by mali nárok sa do projektu zapojiť. Lístok Interrail stojí medzi 200 a 479 eurami. Po európskej železnici možno na lístok cestovať päť dní až mesiac – cena závisí práve na zvolenom počte dní.

Na tom, ako bude vyzerať úvodná fáza podpory cestovania mladých ľudí, teraz pracuje najmä slovinská eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová. "Páči sa nám smelosť a ambície tohto zámeru a sme pripravení ho ďalej skúmať," uviedla pred časom. Isté ale je, že jej tím pracuje s podstatne skromnejším rozpočtom a o plošnom rozdávaní neobmedzených lístkov podľa všetkého neuvažuje.

Pre svoj návrh našiel nemecký politik podporu aj u niektorých členov klubov liberálov a zelených. Pochválil ho aj odchádzajúci taliansky premiér Matteo Renzi. Zástupcovia Európskej komisie síce nápad Manfreda Webera ocenili ako dobrý a prínosný, avšak pracujú skôr na odľahčenej verzii. Mnohí poslanci, si o Weberovom pláne myslia, že je to jeho politická hra, asi aj v rámci Nemecka, pred voľbami.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy