Samsung Electronics kupuje spoločnosť Harman

Juhokórejský gigant zaplatí za amerického výrobcu autosystémov 8 mld. USD, čiže pôjde o jeho doteraz najväčšiu akvizíciu.

SOUL 14. novembra (SITA, AP) – Spoločnosť Samsung Electronics dosiahla dohodu o kúpe americkej firmy Harman, ktorá je výrobcom autosystémov, za 8 mld. USD. Juhokórejský gigant totiž má záujem o rastúci trh takzvaných pripojených áut, čiže áut pripojených na internet. Samsung v pondelok informoval, že firmu Harman kúpi za cenu 112 USD za akciu, čo znamená, že pôjde o jeho doteraz najväčšiu akvizíciu.

Viac ako 30 mil. áut je vybavených autosystémami firmy Harman. Väčšina príjmov spoločnosti za jej uplynulý účtovný rok končiaci sa 30. septembra, ktoré boli v sume 7 mld. USD, bola za technológie pre automobily. „Transakcia po svojom uzavretí Samsungu ihneď poskytne významnú prítomnosť na veľkom a rýchlo rastúcom trhu technológií pripojenia, osobitne automobilovej elektroniky, ktorý je pre Samsung strategickou prioritou,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Samsung plánuje zachovať Harman ako samostatnú dcérsku spoločnosť a udržať si jej tím manažérov. Tím divízie automobilovej elektroniky Samsungu bude úzko spolupracovať s manažmentom firmy Harman, uviedla juhokórejská spoločnosť.

(1 EUR = 1,0904 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy