Akcionári v Nemecku chcú od Volkswagenu vysúdiť 8,2 mld. eur

Súd v meste Braunschweig eviduje v emisnej kauze automobilovej skupiny celkovo 1 400 žalôb od inštitucionálnych aj súkromných investorov

Súd v nemeckom meste Braunschweig musel najať nových zamestnancov a rozšíriť skladovacie kapacity, aby zvládol administratívu žalôb na automobilku Volkswagen. Regionálny súd v stredu uviedol, že v kauze manipulácií s emisnými testami eviduje 1 400 žalôb, v ktorých sťažovatelia žiadajú kompenzácie v celkovej sume 8,2 mld. eur. Príval žalôb súvisí s blížiacom sa uplynutím lehoty, do kedy si môžu akcionári súdnou cestou uplatniť svoje nároky. Súd uviedol, že iba v pondelok zaevidoval 750 nových podaní.

V septembri minulého roka koncern Volkswagen priznal, že do svojich vozidiel inštaloval softvér umožňujúci zatajiť skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Neskôr nemecká automobilka oznámila, že tento softvér maskujúci skutočné množstvá emisií môže mať približne 11 miliónov áut vo svete. Federálny úrad pre energetiku v USA o kauze oficiálne informoval 18. septembra 2015, čo vyvolalo prudký prepad hodnoty akcií automobilovej skupiny.

Inštitucionálni investori aj súkromné osoby automobilku obviňujú, že im včas neposkytla informácie o hroziacich škodách v dôsledku sporu s regulačnými úradmi v USA. Volkswagen tvrdí, že oznamovacie povinnosti voči akcionárom si vždy plnil načas.

Súvisiace články

Aktuálne správy