Slabý rast bude pokračovať: Centrálne banky narúšajú trh, varuje OECD

, CNBC Foto: SITA/AP

Svetová ekonomika zostáva v pasci slabého rastu a tieto podmienky vo vyspelých ekonomikách budú pretrvávať aj v roku 2017, varuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Vo svojom priebežnom ekonomickom výhľade OECD predpovedá, že globálny hrubý domáci produkt (HDP) by mal zostať v roku 2016 bezo zmeny, na zhruba 3 percentách, na v rok 2017 predpovedá "len mierne zlepšenie." Globálny rast bude na základe tejto predpovedi v tomto roku predstavovať 2,9 percent a budúci rok, vďaka Číne a Indii, porastie o 3,2 percenta.

Prognóza bola do značnej miery rovnaká od júna 2016, poznamenáva OECD, so slabšími podmienkam vo vyspelých ekonomikách, vrátane vplyvov hlasovania o Brexite je "postupné zlepšovanie kompenzované producentmi komodít na hlavných rozvíjajúcich sa trhoch ".

"Svetová ekonomika zostáva v rastovej pasci s pretrvávajúcou nedôverou z očakávaní rastu a investícií do slabého obchodu, produktivity a miezd. Pokračujúci slabý rast obchodu a prudké spomalenie v roku 2015 a 2016 len podčiarkujú obavy o veľkosť globálneho rastu. Faktor dopytu zohráva tiež svoju úlohu, slabý obchod odráža štrukturálne faktory a nedostatočný progres. Spomalenie rastu obchodu stlačí rast produktivity v budúcich rokoch."

Predpovede prichádzajú v čase, keď centrálne banky v Japonsku, USA, v eurozóne a Veľkej Británii pokračujú vo svojich pokusoch naštartovať svoje domáce ekonomiky, alebo, ako v prípade Spojených štátov, aspoň normalizovať politiku centrálnej banky tým, že zvýšia úrokové sadzby.

Dnes Bank of Japan oznámila zásadnú politickú reformu v čerstvej snahe zvýšiť infláciu a ekonomický rast. Investori netrpezlivo čakajú so svojim výhľadom do budúcnosti na politické oznámenie zo strany Federálneho rezervného systému USA ohľadom ďalšieho zvýšenia sadzieb. Všeobecne sa očakáva, že by k tomu mohlo dôjsť v decembri tohto roka.

Generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángel Gurría
V reporte OECD, skupiny 35 vyspelých krajín, sa okrem iného uvádza, že menová politika sa už čoskoro "prepáli a povedie k narúšaniu finančných trhov." Rovnako ako mnoho iných centrálnych bankárov, OECD takisto vyzýva národné vlády, aby sa viac snažili na poli fiškálnej politiky (daní a výdavkov) s cieľom podporiť rast. "Podpora efektívnej menovej politiky si vyžaduje stále viac spoločnej fiškálnej politiky, ako nasadzovanie štrukturálnych reforiem na posilňovanie rastu a začlenenia. Menová politika vytvorila okno nízkych úrokových sadzieb. Fiškálna politika by mala využiť nárast fiškálneho priestoru pre zvýšenie rast zvyšujúcich výdavkov," poznamenáva OECD.

"Tempo štrukturálnej reformy musí byť intenzívnejšie, nesmie naďalej spomaľovať tak ako tomu bolo v uplynulých rokoch. Obchodné politiky sú kľúčovou pákou na stimulovanie hospodárskeho rastu a mali by byť podporené opatreniami, ktoré zabezpečujú zisky z globalizácie a sú vo veľkej miere zdieľané. Vyváženejšia kombinácia politík posunie globálnu ekonomiku na cestu k vyššiemu rastu a zníženiu finančných rizík."

Súvisiace články

Aktuálne správy