Japonci prestali čakať na zázrak, skúsia nové opatrenie na podporu inflácie

, ČTK, CNBC, J&T Banka Foto:SITA/AP

Japonská centrálna banka ponechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny, zavádza však nové opatrenia, ktorých cieľom je dosiahnuť čo najrýchlejšie ciele dvojpercentnej inflácie.

Bank of Japan dnes ráno nezmenila základnú úrokovú sadzbu, sadzba na vklady, ktoré majú v centrálnej banke uložené komerčné banky, zostala na -0,1%.

Novinkou však je zavedenie kvantitatívneho uvoľňovania s „kontrolou výnosovej krivky“. Centrálna banka chce pokračovať v nákupoch dlhopisov tak, aby 10-ročný japonský výnos ostal okolo súčasných úrovní. To znamená, že sa vzdala predošlej stratégie priemernej maturity nakupovaných dlhopisov medzi 7 až 12 rokmi. Zároveň sa opäť zaviazala, že stimuly budú pokračovať, kým nedosiahne infláciu stabilne nad dvoma percentami.

Centrálna banka tiež oznámila, že udržiavaním uvoľnenej menovej politiky dovolí, aby inflácia prekročila dvojpercentný cieľ, ktorý si banka stanovila pred viac ako troma rokmi.

Japonské akcie na oznámené zmeny v menovej politike reagovali priaznivo, hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 si pripísal takmer dve percentá. Pred rozhodnutím bol len mierne v kladnom teritóriu.

Rad analytikov pritom očakával, že centrálna banka okrem technickej úpravy menovej politiky prikročí k zníženiu základnej sadzby či k iným stimulačným opatreniam.

Centrálna banka naďalej plánuje pumpovať do ekonomiky prostredníctvom nákupov cenných papierov zhruba 80 biliónov jenov (asi 780 miliárd USD) ročne, hoci tento cieľový objem teraz zrušila. Pred rozhodnutím boli trhové výnosy mierne v zápore.

Snaha o zvýšenie efektívnosti existujúcich operácií je pochopiteľná, zhodnú sa analytici, avšak Japonsko potrebuje oslabiť menu, čo sa nedarí po celý tento rok. "Finančným trhom nejaký čas potrvá, než všetky dôsledky zmien centrálnej banky interpretujú," uviedla analytička Ajako Seraová zo Sumitomo Mitsui Trust Bank. "Vyzerá to ako uvoľnenie menovej politiky, ale naozaj nevieme, či to skutočne bude mať taký dopad," dodala.

"Nové opatrenia nemôžu vyrobiť infláciu," oponuje Patrick Bennett, menový stratég z CIBC. "Strmšia výnosová krivka môže byť vnímaná ako podpora pre banky a fondy, ale bez hospodárskeho rastu a/ alebo vyššej inflácie investori skrátka len začnú nakupovať dlhý koniec krivky, čím ju opäť sploštia. Problémom nie je cena peňazí, ale dopyt po nich."

Súvisiace články

Aktuálne správy