Súboj o post najbohatšieho muža sveta: Podnikateľ Ortega opäť zosadil miliardára Gatesa

, Forbes Foto: SITA/AP

Akcie firmy Indetex v stredu posilnili, a vystrelili na pár hodín majiteľa textilnej spoločnosti Amancia Ortegu na pozíciu najbohatšieho muža planéty pred magnáta Billa Gatesa. Informoval o tom Forbes.

Ortegov Indetex pod seba združuje odevné značky Zara, Massimo Dutti a Pull & Bear. Španielsky podnikateľ už Gatesa raz prekonal v roku 2015. Podľa Forbesu v stredu vyskočili akcie Ortegovho Indetexu o 2,5 percenta, čím sa podnikateľov osobný majetok navýšil o necelé dve miliardy dolárov.

Denník El País ale pripomína, že sa súboj o prvú priečku medzi Gatesom a Ortega priamo odvíja od toho, aký systém sa na sledovanie vlastneného majetku použije.

Bloomberg totiž vo svojom hodnotení na rozdiel od Forbesu zohľadňuje ocenený majetok. Keď teda v stredu rebríček Forbesu posunul Ortegu na prvé miesto, v zozname Bloombergu sa španielsky podnikateľ dostal na druhé miesto s veľkou stratou na vedúceho Gatesa.

Titul najbohatšieho človeka si Ortega od Gatesa krátko vypožičal už v roku 2015, kedy akcie jeho spoločnosti dosiahli historický vrchol.

Amancio Ortega má povesť skromného človeka. Začínal ako predavač, v 70. rokoch s manželkou založil vlastnú firmu so spodnou bielizňou a pyžamami, z ktorej po rokoch vznikla Zara. Na zozname miliardárov sa Ortega objavil prvýkrát v roku 2001. Už v tom čase patrila prvá priečka Billovi Gatesovi.

Zakladateľ softvérovej firmy Microsoft pravidelne prispieva väčšie sumy nadácii Billa a Melindy Gatesovcov, zameranej na zdravotné a rozvojové programy. Nebyť jeho charitatívnej činnosti, nikto na svete by Gatesovmu majetku nemohol konkurovať.

Okrem Ortegu a Gatesa figurujú na prvých pozíciách zoznamu aj zakladateľ Amazonu Jeff Bezos, investor Warren Buffet alebo tvorca Facebooku Mark Zuckerberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy