Žiadatelia o azyl v Nemecku: Podpora za viac než 5 miliárd eur, to je trikrát viac než v roku 2014

, qz Foto: SITA/AP

Počet žiadateľov o azyl, ktorí poberajú dávky v Nemecku sa takmer strojnásobil. Ide o nárast o 169 % z 363 000 v roku 2014 na 975 000 v roku 2015. Celkovo žiadatelia o azyl dostali vlani dávky za takmer 5,3 miliardy eur. Informáciu priniesol federálny štatistický úrad.

Je to už šiesty rok po sebe, čo sa počet žiadateľov o azyl, ktorí poberajú dávky, zvýšil. Ide o dávky na pomoc žiadateľom o azyl na pokrytie základných potrieb, ako je bývanie, jedlo a lekárske ošetrenie.

Veľká časť žiadateľov o azyl, ktorí poberajú dávky boli z dvoch krajín. 308 021 pochádza zo Sýrie a 114 543 z Afganistanu, 67 % mužov a 33 % žien. V roku 2015 tvorili neplnoletí 30 % z tých, nčo si požiadali o vyplácanie dávok.

Nemecko prijalo niečo cez milión žiadateľov o azyl v minulom roku, viac než USA za posledných 10 rokoch. S týmto rekordným prílivom utečencov sa Nemecku podarilo pripísať najväčší nárast počtu obyvateľov starších ako 20 rokov. (+ 1,2 %).

Posledné čísla sociálneho zabezpečenia budú pravdepodobne prínosom pre pravicovú populistickú stranu, ktorá v krajine naberá na sile. Protiutečenecká  Alternative für Deutschland si pripísala veľké zisky v regionálnych voľbách minulý týždeň, prekonali tak Merkelovej stranu, Kresťanskodemokratickú úniu, ktorá klesla v kancelárkinom volebnom obvode na tretie miesto.

Kým Merkelová aj naďalej stojí za svojou imigračnou politikou i napriek volebným výsledkom, jej vláda schválila reformy na obmedzenie peňažnej dávky migrantom, ktorí sa nedokážu integrovať do nemeckej spoločnosti. Merkelová naďalej zdôrazňuje význam integrácie utečencov a potrebu začleniť ich do pracovného procesu. Vyzýva utečencov, aby sa urýchlene naučili po nemecky, pričom už má naplánované stretnutia s čelnými predstaviteľmi najväčších nemeckých spoločností, vrátane Siemensu a Volkswagenu, aby ich presvedčila naberať viac utečencov.

Od jari roku 2015 si už okolo 30 000 utečencov našlo prácu v krajine, podľa čísel nemeckej agentúry práce, mnohý z nich museli súhlasiť s menej kvalifikovanou prácou, ako upratovači alebo strážna služba. 

Treba ale pripomenúť, že Nemecko nie je v Európe tou krajinou, ktorá víta najvrúcnejšie utečencov. Škandinávske krajiny vlani zaznamenali viac utečencov na jedného obyvateľa ako kdekoľvek inde v Európe. Vlani tam požiadalo o azyl rekordných 163 000 ľudí, počet stúpol takmer dvojnásobne oproti predchádzajúcemu vrcholu počas 90.-tych rokov keď prepukla Balkánska kríza.

Počet tých Švédov, ktorí sú ochotní osobne pomáhať žiadateľom o azyl, sa ale zmenšuje. Počet respondentov, ktorí by "rozhodne" pomohli žiadateľom o azyl klesol z 54 % v roku 2015 na 30 % v roku 2016. Podiel ľudí, ktorí uviedli, že by odmietli pomoc žiadateľom o azyl sa takmer zdvojnásobil, z 11 % v roku 2015 na 21 % tejto rok.

Na otázku, či by vláda mala prijať ďalších utečencov, 31 % Švédov odpovedalo áno v roku 2015, v čase, keď svet zaplavili srdcervúce fotografie utopeného sýrskeho batoľaťa. Keď dostali rovnakú otázku o rok neskôr, iba 13 % respondentov odpovedalo jednoznačne áno. Počet tých Švédov, ktorí hovoria, že chcú, aby ich vláda pristúpila k znižovaniu počtu žiadateľov o azyl sa výrazne zvýšil z 34 % v roku 2015 na 60 % v roku 2016.

Švédsky vicepremiér, Åsa Romson, mal slzy na krajíčku vlani pri vyhlasovaní prísnejších pravidiel, ktorých cieľom bolo odradiť utečencov od príchodu do Švédska. "Bolí ma, že Švédsko už nie je schopné prijímať žiadateľov o azyl na tak vysokej úrovni, ako to je dnes," uviedol švédsky premiér Stefan Löfven vlani počas jednej z tlačoviek. "My jednoducho nedokážeme urobiť viac."

Utečenci vo Švédsku teraz získajú len dočasné povolenie na pobyt, aj právo na zlúčenie rodiny je obmedzené. Krajina tiež zintenzívnila kontroly na hraniciach, zdvojnásobila počet policajtov hliadkujúcich na južnom pobreží, kam prichádza väčšina utečencov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy