Čínsky zahraničný obchod sa v auguste zlepšil

Import medziročne vzrástol o 1,5 % po júlovom poklese o 12,5 %, export oslabil o 2,8 %, ale išlo o zlepšenie oproti júlovému poklesu o 4,4 %.

Čínsky zahraničný obchod v auguste prejavil neočakávanú silu, čo sa považuje za pozitívny znak pre globálny ekonomický rast. Podľa čínskych colných údajov, ktoré zverejnili vo štvrtok, import krajiny medziročne posilnil o 1,5 percenta po júlovom poklese o 12,5 percenta. Augustový rast dovozu bol prvý od roku 2014. Čínsky export v auguste oslabil o 2,8 percenta, ale išlo o zlepšenie v porovnaní s júlovým oslabením o 4,4 percenta.

„Postupné zotavovanie sa globálneho dopytu pravdepodobne bude znamenať určitý rast exportu v nadchádzajúcich kvartáloch,“ uviedol o vývoji čínskeho zahraničného obchodu Julian Evans-Pritchard zo spoločnosti Capital Economics. „Rast dovozu by sa tiež mal ešte viac oživiť vzhľadom na silnejší domáci dopyt a vzhľadom na pokračovanie zotavovania globálnych cien komodít,“ dodal.

Čínsky zahraničný obchod v uplynulom roku utlmil pokles globálnych cien komodít, ale objemy obchodu sa tiež zmenšili. Augustový export krajiny bol v hodnote 190,6 mld. USD a dovoz bol na úrovni 138,5 mld. USD. Čínsky obchodný prebytok bol v sume 52 mld. USD.

(1 EUR = 1,1237 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy