Ekonomiky eurozóny spomalila medzikvartálny rast

Hrubý domáci produkt eurozóny v druhom štvrťroku oproti predošlému kvartálu posilnil o 0,3 %. Rast ekonomiky Slovenska patril v rámci EÚ k najrýchlejším, medzikvartálne sa zväčšila o 0,9 %

Medzikvartálny rast ekonomiky eurozóny sa v druhom štvrťroku spomalil na 0,3 % z úrovne 0,5 % v predošlom štvrťroku. Hospodárstvo celej Európskej únie počas apríla až júna rástlo medzikvartálnym tempom 0,4 %, keď sa v predchádzajúcom štvrťroku ekonomika zväčšila o 0,5 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad EÚ Eurostat. Medziročne sa ekonomika eurozóny počas apríla až júna zväčšila o 1,6 % a celej EÚ o 1,8 %. V prvom štvrťroku hrubý domáci produkt eurozóny vzrástol o 1,7 % a celej EÚ o 1,9 %.

Medzikvartálny rast slovenskej ekonomiky patril v druhom štvrťroku v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, k najrýchlejším. Najviac HDP medzikvartálne posilnil v Rumunsku (1,5 %) a v Maďarsku (1 %), nasledovali Slovensko, Česká republika a Poľsko (zhodne 0,9 %). Vo Francúzsku, Taliansku a Fínsku HDP stagnoval.

Konečná spotreba domácností v druhom štvrťroku stúpla v eurozóne o 0,2 % a v rámci celej EÚ o 0,4 %. Tvorba hrubého fixného kapitálu v eurozóne stagnovala a v celej EÚ sa zvýšila o 0,2 %. Export eurozóny aj celej EÚ posilnil o 1,1 %. Import eurozóny stúpol o 0,4 % a dovoz celej EÚ sa zväčšil o 0,6 %. Konečná spotreba domácností pridala k rastu HDP 0,1 percentuálneho bodu v eurozóne a 0,2 percentuálneho bodu v rámci celej EÚ. Tvorba hrubého fixného kapitálu mala na rast hospodárstva eurozóny aj celej EÚ neutrálny vplyv.

Súvisiace články

Aktuálne správy