Poslankyne z OĽaNO-NOVA chcú zvýšiť daňový bonus na dvojnásobok

Daňový bonus na vyživované dieťa by sa mohol zvýšiť na dvojnásobok. Navrhujú to poslankyne Národnej rady SR za hnutie OĽaNO–NOVA Erika Jurinová, Soňa Gaborčáková, Silvia Petruchová a Anna Verešová v novele zákona o dani z príjmov. Ich iniciatíve by sa mal parlament venovať na schôdzi, ktorá sa začne 6. septembra.
Zákon pomenúva daňový bonus ako daňové zvýhodnenie na vyživované dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti. „V tomto čase, keď má Slovenská republika jeden z najnižších populačných rastov v Európe, je štát povinný vytvoriť také nástroje, ktoré pomôžu mladým rodinám v rozhodovaní o prijatí ďalšieho dieťaťa do rodiny. Ekonomické nástroje sú jedným z dôležitých benefitov súčasnosti práve pri rozhodovaní o počte detí,“ zdôvodňujú predkladateľky.
Poslankyne pripomínajú, že rodičia vychovávajú deti nielen pre seba, ale pre spoločnosť, ktorú v budúcnosti, v aktívnom veku, odmenia vo forme odvádzania daní a odvodov. „Preto je dôležité nepozerať sa na súčasné navýšenie sumy daňového bonusu ako na mínus pre štátny rozpočet, ale ako na veľký prínos a investíciu do budúcnosti,“ zdôrazňujú v návrhu.
Daňový bonus znižuje daň z príjmu ľuďom, ktorí vyživujú vlastné deti, osvojené deti, deti prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov a deti druhého z manželov. Podľa súčasnej právnej úpravy si daňovník, ktorý v zdaňovacom období mal zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti aspoň vo výške šesťnásobku minimálnej mzdy, môže uplatniť daňový bonus v sume 19,32 eura mesačne na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti.
Daňový bonus sa podľa zákona zvyšuje k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia rovnakým koeficientom, ako sa zvyšovala suma životného minima k 1. júlu predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia. Na základe toho sa každoročne suma daňového bonusu valorizuje. V roku 2016 je daňový bonus na úrovni 21,41 eura mesačne, teda 256,92 eura ročne na každé dieťa. Hnutie chce jeho základ zdvojnásobiť z 19,32 na 38,64 eura mesačne.

Súvisiace články

Aktuálne správy