Globálny predaj osobných počítačov oslabil

Podľa výskumnej firmy International Data Corp sa predaj osobných počítačov vo svete v druhom štvrťroku medziročne zmenšil o 4,5 % a firma Gartner odhaduje, že klesol o 5,2 %.

Globálny predaj osobných počítačov v druhom kvartáli tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška podľa údajov výskumnej firmy International Data Corp oslabil o 4,5 percenta na 62,4 mil. kusov. Analytici výskumnej firmy Gartner odhadujú, že globálny predaj počítačov za apríl až jún sa oproti druhému štvrťroku minulého roka znížil o 5,2 percenta na 64,29 mil. kusov.
Dodávky zo strany spoločnosti Lenovo, ktorá je najväčším výrobcom osobných počítačov na svete, sa zmenšili o vyše 2 percentá na 13,2 mil. kusov napriek tomu, že firme sa dobre darilo na americkom trhu. Spoločnostiam HP, Dell ad ASUS sa však podľa International Data Corp, aj podľa odhadu firmy Gartner, podarilo v druhom kvartáli predaj počítačov zvýšiť. Analytici výskumných firiem uviedli, že tieto spoločnosti profitovali z dobrej situácie na trhu USA a zo záujmu spotrebiteľov o nové laptopy so softvérom Google Chrome. Dodávky počítačov Mac firmy Apple však počas apríla až júna medziročne oslabili o 4 až 8 percent. Analytici odhadujú, že firma na trh v druhom kvartáli dodala 4,4 až 4,6 mil. počítačov.

Súvisiace články

Aktuálne správy