Firma ZSE Energia vlani s nárastom zisku

Spoločnosť dodávajúca elektrinu a plyn dosiahla v minulom roku čistý zisk vo výške 12,5 milióna eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 3,5 milióna eur.

Spoločnosť ZSE Energia vykázala za minulý rok čistý zisk vo výške 12,5 milióna eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 3,5 milióna eur. Podnik vlani zaznamenal tržby na úrovni 793 miliónov eur, pričom v predchádzajúcom roku to bolo necelých 830 miliónov eur. „Hospodárenie ovplyvňovala legislatíva a regulačná politika, ktorá nedáva energetickým firmám veľký priestor na rast v hlavnej oblasti podnikania. Zároveň sme minulý rok boli svedkami zväčšujúcich sa rozdielov medzi cenami komodít v okolitých krajinách,“ okomentoval dosiahnuté výsledky vo výročnej správe predseda predstavenstva ZSE Energia Juraj Krajcár.

Najviac západoslovenský dodávateľ energií utŕžil z predaja elektriny, a to 714 miliónov eur. Celkovo sa firme podarilo dodať viac ako 6 300 gigawatthodín elektriny do takmer 940 tisíc odberných miest. Tržby z predaja plynu boli vlani na úrovni 77,7 milióna eur a medziročne sa zvýšili o zhruba 28 miliónov eur. Západoslovenský dodávateľ vlani celkovo dodal takmer dve tisícky gigawatthodín plynu do 51 tisíc odberných miest. „Z hľadiska dosiahnutých výsledkov bol minulý rok pre nás úspešný a podarilo sa nám udržať pozíciu kľúčového dodávateľa elektriny. Aj pri našej druhej komodite, plyne, napĺňame stanovené obchodné ciele, veď sme sa stali tretím najväčším hráčom na trhu,“ dodal Krajcár.

Minulý rok podľa šéfa ZSE Energia priniesol zmeny v globálnych trendoch, ktoré sa prejavujú na každom národnom trhu. „Energetika dnes a pred desiatimi rokmi sa nedá porovnať. Tento rozdiel súvisí s vývojom globálnej ekonomiky, geopolitickou situáciou ale tiež s nástupom nových technológií. Energetika stojí na prahu veľkej zmeny,“ myslí si Krajcár. Firma, ktorú vedia, sa napríklad v súčasnosti pripravuje na integráciu fotovoltických riešení do smart home systémov, čo umožní zákazníkovi okamžitý prístup k informáciám o fotovoltickom zariadení a umožní jeho riadenie online.

Akciová spoločnosť ZSE Energia bola založená v auguste 2006. Jej hlavným predmetom podnikania je dodávka elektriny a plynu. Vlani firma zamestnávala takmer 180 pracovníkov. Stopercentným vlastníkom spoločnosti ZSE Energia je podnik Západoslovenská energetika, v ktorej 49-percentný podiel drží nemecká skupina E.ON a 51-percentný podiel štát prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy