Ekonomické a obchodné vzťahy medzi EÚ a Čínou sa nemenia

Ekonomické a obchodné vzťahy medzi Európskou úniu (EÚ) a Čínou sa nemenia ani po rozhodnutí Veľkej Británie vystúpiť z európskeho bloku. Uviedla to dnes eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová, ktorá je na návšteve v Pekingu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Pripomenula tiež, že na to, aby bol zahraničný obchod „férový“ musia existovať medzinárodné pravidlá prijateľné pre každý štát.
Čo sa týka brexitu, EÚ podľa nej potrebuje čas, aby našla riešenie po prekvapujúcom výsledku referenda, v ktorom britskí voliči koncom júna hlasovali za vystúpenie svojej krajiny z únie. Je to demokratické rozhodnutie voličov, ktoré sa musí rešpektovať. Británia však oficiálne zatiaľ o vystúpenie z EÚ nepožiadala, takže podnikanie v Európe „prebieha ako zvyčajne“, povedala Malmströmová na stretnutí s čínskymi študentmi pred nadchádzajúcim summitom Čína-EÚ na otázku jedného z nich.
Dodala tiež, že dúfa, že rokovania o dohode o voľnom obchode medzi EÚ a USA sa podarí dokončiť ešte pred skončením mandátu súčasného amerického prezidenta Baracka Obamu.

Súvisiace články

Aktuálne správy