Akcie v Číne pred rokovaním G20 klesli o šesť percent

, ČTK Foto: SITA/AP

Akcie na burze v Šanghaji vo štvrtok klesli o viac ako šesť percent kvôli obavám zo spomalenia čínskej ekonomiky. Práve v Šanghaji začínajú rokovania zástupcov najväčších svetových ekonomík G20. Hovoriť sa má o opatreniach na podporu rastu.

Index na šanghajskej burze vo štvrtok strácal 6,41 percenta. "Ekonomiku sa stále nepodarilo stabilizovať a opatrenia na podporu rastu prichádzajú jedno za druhým," povedal čínsky akciový analytik Čang Kang agentúre AFP.

Čínska ekonomika vlani rástla najpomalšie za štvrť storočie, HDP medziročne stúpol o 6,9 percenta. Politici sa snažia rast naštartovať rozpočtovými výdavkami, peniaze do ekonomiky pumpuje aj čínska centrálna banka. Súčasne ale zvyšuje požiadavky na držanie rezerv v niektorých bankách.

Spomalenie v Číne prispieva k obavám z celkového spomalenia svetovej ekonomiky, od začiatku roka preto klesli aj európske akcie. Vo štvrtok ale väčšina európskych búrz mierne rastie.

V Šanghaji v piatok začína rokovanie zástupcov najväčších svetových ekonomík G20. Medzinárodný menový fond v stredu vyzval G20, aby pripravila plán koordinovaných opatrení na podporu svetovej ekonomiky. Investori dúfajú, že oživenie na trhu akcií by mohlo priniesť sériu vládnych opatrení na podporu rastu po zjazde Čínskej ľudovej strany na začiatku marca.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy