Okres Sobrance by sa akčného plánu mal dočkať ešte v tomto roku

Sobrance sú jedným z okresov, ktoré sa boria s vysokou nezamestnanosťou a patria medzi najmenej rozvinutých 11 okresov. Aj ich sa dnes týkala celoslovenská porada v Banskej Bystrici, ktorú zvolal premiér Robert Fico v súvislosti s prípravou akčných plánov. Tie obsahujú viaceré nástroje na rozhýbanie hospodárskeho a sociálneho rozvoja, špecifické pre ten-ktorý región.
„Na porade sme dostali viacero podnetov k našej práci. Najhlavnejším nástrojom, ktorý rozvoj rozhýbe, sú peniaze. Pokiaľ to, čo dnes hovorili ministri, že to bude finančne kryté, nie je čo riešiť do ďalšej budúcnosti,“ konštatoval po stretnutí pre TASR starosta obce Ostrov z okresu Sobrance František Marcin.
Na stretnutie spolu s ním prišlo ďalších deväť ľudí – starostovia, prednosta okresného úradu i predseda družstva. Uvítali, že Sobrance by mali prísť v príprave akčných plánov na rad medzi prvými, teda ešte v tomto roku, popri Rimavskej Sobote a Lučenci.
Ako tiež Marcin uviedol, v obci by chceli vybudovať jeden obecný podnik na výrobu zámkovej dlažby, lebo len u nich potrebujú vyložiť okolo 10.000 štvorcových metrov. Obec asi s 300 obyvateľmi by si tak pomohla nielen predajom dlažby, ale hlavne by zamestnala miestnych. Na aktivačných prácach má v súčasnosti okolo 15 nezamestnaných.
Opatrenia vlády zamerané pre hospodársky a sociálne slabšie okresy sa týkajú i Poltára, Revúcej, Veľkého Krtíša, Sabinova, Svidníka, Vranova nad Topľou, Rožňavy a Trebišova. Prvý akčný plán spustili v Kežmarku.

Súvisiace články

Aktuálne správy