Nezamestnanosť v Británii sa udržala na 10-ročnom minime 5,1 %

Nezamestnanosť v Británii zotrvala v posledných troch mesiacoch minulého roka na stabilnej úrovni tesne nad 5 % a zamestnanosť vzrástla na nové rekordné maximum. Na druhej strane, rast miezd zostal utlmený. Uviedol to dnes britský štatistický úrad, ktorého údaje zverejnili agentúra RTTNews a server BBC.
Podľa britského Úradu pre národnú štatistiku (ONS) dosiahla nezamestnanosť v období od októbra do konca decembra 5,1 %, čo je rovnaká úroveň ako v období od septembra do konca novembra. To znamená udržanie nezamestnanosti na najnižšej hodnote od roku 2005. Napriek tomu je výsledok mierne horší, než čakali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom nezamestnanosti na 5 %.
Miera zamestnanosti vzrástla v rovnakom období na 74,1 %. To je najvyššia hodnota od začatia sledovania príslušných údajov v roku 1971.
Na druhej strane, rast miezd zostáva veľmi mierny. Priemerné mzdy spolu s odmenami vzrástli vo 4. štvrťroku medziročne o 1,9 % a bez započítania odmien dosiahol rast miezd 2 %. Dvojpercentné tempo rastu síce predstavuje mierne zrýchlenie oproti rastu o 1,9 % v 3-mesačnom období do konca novembra, no stále je to len slabý rast.
Z regiónov zaznamenala najvyššiu nezamestnanosť oblasť severovýchodu, kde miera nezamestnanosti dosiahla 8,1 %. Najnižšia bola v oblastiach na juhozápade krajiny, iba 3,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy