Európska komisia odobrila Maďarsku štátnu pomoc pre Audi

Stimuly pre závod v meste Györ vo výške 133 mil. eur podľa Európskej komisie zodpovedajú pravidlám EÚ o poskytovaní štátnej pomoci

Európska komisia (EK) v pondelok schválila plán maďarskej vlády poskytnúť nemeckej automobilke Audi, ktorá je členom koncernu Volkswagen (VW), štátnu pomoc v sume 133 mil. eur. Projekt, ktorý podporí investície v ekonomicky znevýhodnenom regióne, je v súlade s legislatívou EÚ, uviedla komisia vo vyhlásení. Investícia do závodu v meste Györ na severozápade krajiny v celkovom objeme 1,2 mld. eur má podľa agentúry Reuters vytvoriť 2 100 pracovných miest. Komisia podľa svojho vyhlásenie zohľadnila, že štátna pomoc kompenzuje výrobcovi luxusných áut dodatočné náklady vyvolané tým, že projekt sa realizuje v meste Györ, a nie v inej časti krajiny.

Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.

Súvisiace články

Aktuálne správy