Nemecká ekonomika môže v roku 2016 vzrásť o takmer 2 %

Nemecká ekonomika môže v roku 2016 vzrásť o takmer 2 %. Vyhlásil dnes Ulrich Grillo, prezident Federácie nemeckého priemyslu (BDI), ktorý zároveň ubezpečil podniky, že najväčšia európska ekonomika sa v nasledujúcom roku dokáže vyhnúť finančným rizikám. Informovala o tom agentúra DPA.
Nemeckú ekonomiku stále ženie dopredu veľmi pozitívny vývoj zamestnanosti a súkromná spotreba, povedal Grillo pre DPA.
„Reálne príjmy domácnosti na budúci rok výrazne stúpnu,“ skonštatoval šéf BDI, podľa ktorého bude priaznivý vývoj na trhu práce pokračovať.
Grillova prognóza vývoja nemeckého hospodárstva je optimistickejšia ako predpovede niektorých ekonómov. Pripustil však, že mnohé faktory zostávajú nejasné, keďže Nemecko sa snaží vyrovnať so stabilným prílevom migrantov a utečencov, pre ktorých je práve najväčšia európska ekonomika najčastejším cieľom ich cesty.
Podľa Grilla v tomto momente nie je možné dobre odhadnúť, ako prílev migrantov ovplyvní celkový výkon nemeckej ekonomiky. Dodal však, že prisťahovalci sa tiež môžu podieľať na jej raste prostredníctvom svojich výdavkov.
Grillo na záver uviedol, že nemeckým podnikom bude aj na budúci rok pomáhať lacná ropa a nízke úroky z úverov, ale zároveň problémy veľkých transformujúcich sa ekonomík, ako sú Čína a Brazília, môžu mať negatívny vplyv na globálny, a tým pádom aj na nemecký obchod.

Súvisiace články

Aktuálne správy