Úspory uložené v zlate: Skúste nenaletieť, neraz dostanete len kus papiera

, Právo Foto: thinkstock

Mnohí ľudia sa chcú vyhnúť úsporám v podobe peňazí, či finančných produktov a rozhodnú sa pre zlato. Nakoniec však majú v ruke len papier o nákupe, zlato je len virtuálne.

Aj napriek výkyvom ceny sa zlato vo všeobecnosti považuje v dlhodobom horizonte za istú investíciu. Lenže v skutočnosti si často kúpite len prísľub, vzdušný zámok. Zlato deklarované na pozlátenom papierovom certifikáte v skutočnosti fyzicky neexistuje. Taká je drvivá väčšina zlatých investícií.

"Mnohí ľudia, ktorí nakúpili zlato a striebro v podobe certifikátov alebo investícií do zlatých fondov, svoje zlato v skutočnosti nemusia nikdy uvidieť. Na trhu je totiž asi len 10 percent tehál, teda reálneho investičného zlata, zvyšok je len virtuálny trh, takzvané papierové zlato, ktoré fyzicky vôbec neexistuje," potvrdil Právu Pavel Ryba z českej spoločnosti Golden Gate CZ, popredného obchodníka s investíciami do drahých kovov .

Skrátka špekulanti vo fondoch počítajú s tým, že rozdajú certifikáty, ľudia im za ne prinesú hromadu peňazí, ale len málokto z investorov bude chcieť v dohľadnom čase hneď svoju investíciu späť aj so sľubovaným výnosom. To čo vám zostane je len výpis z účtu o tom, že ste niekam poslali peniaze, ale žiadne zlato fyzicky dostať nemusíte.

Na trhoch sa veľmi často hrá s náladami. Najrôznejšie správy sa snažia tieto nálady ovplyvňovať. Ak by totiž všetci naraz chceli mať v ruke peniaze alebo zlato, fondy skrachujú. "Zlatá bublina by spľasla a ľudia by prišli o svoje úspory," potvrdzuje Ryba.

Napriek tomu si ľudia tieto papierové doklady o investíciách do nereálneho zlata kupujú, ďalej predávajú alebo darujú medzi sebou v mylnom presvedčení, že ktovieaký poklad majú.

Lenže príde kríza a investori požadujú fyzické dodanie svojich cenných kovov. V takom prípade sa niektorým jednoducho neujde. "Klientovi potom zostane v ruke len výpis z účtu o tom, že niekam poslal peniaze, ale žiadne zlato fyzicky dostať nemusia. Na papierovom trhu, teda virtuálne, sa ho ponúka viac ako stokrát viac, než koľko je fyzických zlatých zliatkov v skutočnosti," zdôrazňuje Ryba. Na burze tieto zlaté fondy alebo certifikáty podľa neho kopírujú cenu reálneho zlata, ale keď dôjde k pádu trhov, dotyčná banka môže mať problém s vysporiadaním fyzických kovov a mnohí svoje kovy buď nedostanú, alebo bude ich výplata z fondov krátená. Papierový systém investícií nemá bežný investor pod kontrolou. Je závislý na rozhodnutiach bankárov alebo politikov.

"Pokiaľ dôjde k pádu búrz alebo ich zatvoreniu, certifikáty môžu byť takmer bezcenné. V lepšom prípade vám fond alebo banka vyplatí namiesto zlata papierové inflačné peniaze, ktorých kúpna sila však môže byť zanedbateľná. Fyzické zlato dostane iba zlomok z týchto investorov do papierových kovov. Keď už nakúpiť zlato, tak fyzické, v podobe tehličky – je to ako poistka proti finančným problémom, zlyhaním vlád alebo bankovým krízam," hovorí Pavel Ryba. "Ľudia sa paradoxne boja tehličky prechovávať kvôli možnej krádeži, navyše často dôverujú nekompetentným radám a nakúpia si radšej práve papierové zlato. Efekt však môže byť presne opačný," cituje analytika X-Trade Brokers Jaroslava Brychtu Právo. Je veľa miest, kde sa dá uschovať fyzické zlato. Jednou z možností sú bankové schránky, čo je dostatočne bezpečné. Prenájom takého trezoru v banke nie je drahý, bežne sa tam umiestňujú notárske zápinice, rodné listy, akcie alebo zmluvy, ktoré by rovnako nemali byť doma, keby napríklad horelo alebo prišli zlodeji. V prípade kolapsu banky ale musíte počkať niekoľko týždňov, než sa trezory sprístupnia.

Medzi najobľúbenejšie fyzické zlato dnes patrí unca v podobe malej tehličky s hmotnosťou 31,103 gramu, ktorá stojí približne tisíc eur. V prípade potreby sa dá ľahko speňažiť. Seriózna firma obchodujúca so zlatom musí poznať pôvod zlata, ktoré ponúka aj odkupuje. Každá tehla má svoje sériové číslo. "Inak je tomu v obchode so zlatým šrotom, do ktorého vstupujú priekupníci, záložne, bazáre a obchody so spracovateľmi kovu v zahraničí.“ V tomto tzv. zlatom šrote sa točia obrovské peniaze, ale obchod je už menej transparentný.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy