Dôvera v českej ekonomike v decembri stúpla

Súhrnný indikátor ekonomickej nálady sa medzimesačne zvýšil o 0,5 bodu na 96,5 bodu.

Celková dôvera v českej ekonomike sa v decembri mierne zlepšila. Súhrnný indikátor ekonomickej nálady sa v porovnaní s novembrom mierne zvýšil, a to o 0,5 bodu na úroveň 96,5 bodu. Saldo dôvery podnikateľov medzimesačne stúplo o 0,1 bodu na hodnotu 94,3 bodu. Vyplýva to z prieskumu českého štatistického úradu, ktorý výsledky zverejnil v pondelok na svojej internetovej stránke.
V českom priemysle sa v decembri ukazovateľ dôvery nezmenil a zostal na novembrovej úrovni 94 bodov. Respondenti očakávajú, že tempo rastu výrobnej činnosti sa v najbližších troch mesiacoch nezmení. V stavebníctve ukazovateľ dôvery oproti novembru klesol o 2,1 bodu na 85,8 bodu, keďže respondenti predpokladajú v najbližších troch mesiacoch pokles stavebnej činnosti. V odvetví služieb vrátane bankového sektora sa ukazovateľ dôvery zvýšil o 0,7 bodu na 94,9 bodu, keďže sa zlepšilo hodnotenie dopytu.

Ukazovateľ dôvery českých spotrebiteľov v decembri medzimesačne vzrástol o 2,1 bodu na 107,4 bodu. Mierne sa zmenšili obavy spotrebiteľov zo zhoršenia celkovej ekonomickej situácie a klesli aj obavy zo zhoršenia osobnej finančnej situácie. Obavy českých spotrebiteľov z rastu nezamestnanosti sa tiež znížili a obavy z rastu cien sa takmer nezmenili.

Súvisiace články

Aktuálne správy