Nová ruská bankovka: Anektovaný Krym a cárovná, ktorá polostrov dostala do područia

, ČTK Foto: bank of russia

Vydanie bankovky pravdepodobne rozhorčí Kyjev, ktorý požaduje vrátenie Krymu. Väčšina Rusov minuloročnú anexiu schvaľuje. Ruská centrálna banka oznámila, že uvedie do obehu 20 miliónov storubľových bankoviek s tematikou Krymu.

Ruská centrálna banka vydala bankovku s tematikou polostrova Krym. Ten vlani v marci Moskva odtrhla od Ukrajiny a anektovala, čo viedlo k ostrej kritike a sankciám zo strany západných krajín.

Na novej bankovke v hodnote sto rubľov (1,3 eura) je zobrazený pamätník potopeným lodiam v prístave Sevastopoľ a zámok Lastovičie hniezdo blízkosti Jalty. Na bankovke je takisto vodotlač s podobizňou ruskej cárovnej Kataríny II. Veľkej, za vlády ktorej sa Krym dostal do područia Ruska.
 

 

Väčšina Rusov minuloročnú anexiu Krymu schvaľuje s tým, že polostrov bol historicky ruským územím až do roku 1954, kedy ho sovietsky vodca Nikita Chruščov odovzdal Ukrajine.

Ruská centrálna banka oznámila, že uvedie do obehu 20 miliónov storublových bankoviek s tematikou Krymu. Banka už dávnejšie vydala desaťrubľovú mincu na oslavu ruskej kontroly nad týmto polostrovom, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy