Počet firemných krachov v Nemecku v roku 2016 opäť klesne

Počet firemných krachov v Nemecku v budúcom roku klesne, zhodujú sa experti. Dôvodom je dobrá kondícia najväčšej európskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra DPA.
Počet firemných bankrotov sa v roku 2016 ešte viac zníži. Prognózuje to poradenská firma Creditreform rovnako ako poisťovateľ úverov Euler Hermes. V roku 2015 sa do insolvencie dostalo 23.230 nemeckých firiem. Šéf ekonomického výskumu Creditreform Michael Bretz v budúcom roku počíta len s 22.000 až 23.000 insolvenciami. To by zodpovedalo poklesu o 1 % až 5 %. Euler Hermes očakáva, že počet firemných bankrotov sa zníži o 2 %.
Najdôležitejšími dôvodmi sú pozitívny vývoj ekonomiky a fakt, že firmy majú možnosti lacného financovania, uviedol Bretz.
Podobne dobrá situácia ako v Nemecku však nie je všade. „Počas uplynulých šiestich rokoch počet firemných krachov po celom svete kontinuálne klesal. Tento trend však zrejme nebude v roku 2016 pokračovať,“ upozornil jeden zo šéfov Euler Hermes Ulrich Nöthel. S počtom okolo 300.000 by počet insolvencií mal zostať na úrovni roku 2015.
Experti počítajú v budúcom roku s výrazným nárastom krachov v rozvíjajúcich sa ekonomikách, ako sú Čína a Brazília. V Číne by ich počet mal vyskočiť o 20 % a v Brazílii o 18 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy