Americký HDP v treťom štvrťroku vzrástol o 2 %

Spotrebiteľské a podnikateľské výdavky vykompenzovali snahu firiem o redukciu nadbytočných zásob

Americká ekonomika v treťom kvartáli rástla zdravým tempom, keďže silné spotrebiteľské a podnikateľské výdavky vykompenzovali snahu firiem o redukciu nadbytočných zásob. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny počas júla až septembra posilnil o 2 %. Vyplýva to z tretieho odhadu, ktorý v utorok zverejnilo americké ministerstvo obchodu. Predošlý odhad naznačoval, že ekonomika USA v treťom štvrťroku posilnila o 2,1

Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že odhad rastu HDP ministerstvo zredukuje až na úroveň 1,9 %. Firmy v treťom kvartáli naakumulovali zásoby v hodnote 85,5 mld. USD. Podľa novembrových údajov vytvorili zásoby za 90,2 mld. USD. To znamená, že vývoj stavu zásob ubral rastu HDP 0,71 percentuálneho bodu.

Americké spotrebiteľské výdavky v treťom štvrťroku posilnili o 3 %, čo je v súlade s predošlým odhadom. Americký dovoz počas júla až septembra stúpol mierne viac, ako naznačovali minulomesačné údaje. Výsledkom je to, že obchodný deficit znížil rast ekonomiky krajiny o 0,26 percentuálneho bodu.

(1 EUR = 1,0952 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy