Výhľad 2016: Podnikové dlhopisy v centre pozornosti

, fidelity Foto: TASR

Monetárna politika a vyhliadky globálneho ekonomického rastu sú rozhodujúcimi faktormi pre trhy dlhopisov v roku 2016, pričom najatraktívnejšie vyzerajú podnikové dlhopisy. Zvyšujúce sa sadzby v USA predstavujú relatívne nízke riziko pokiaľ trhy nebudú mať pocit, že FED predbieha udalosti - v tom prípade na to rizikové aktíva doplatia. Vplyv rastu na dlhopisy závisí na Číne: ďalšie ekonomické spomalenie by pravdepodobne viedlo k devízovým vojnám , čo by vyvolalo výpredaje štátnych dlhopisov.

Makro faktory sú kľúčovými hnacími motormi investovania

Makro faktory budú kľúčovými hnacími motormi investičnej výkonnosti v roku 2016. Najdôležitejšími z nich budú zmeny úrokových sadzieb v popredných rozvinutých ekonomikách, avšak výhľad globálneho ekonomického rastu si tiež vyžiada podrobné preskúmanie.

Monetárna dichotómia

Rok 2016 bude charakterizovaný rozporuplnou politikou úrokových sadzieb v rámci rozvinutého sveta. Dlho očakávaný cyklus rastúcich sadzieb v USA však bude počas roku 2016 pomalý a postupný, nakoľko sadzby bude udržiavať na miernej úrovni, vďaka čomu budú mať štátne dlhopisy USA dostatočnú podporu. Pravdepodobnosť negatívnych výnosov z dlhopisov US Treasury je v tomto prostredí nízka.

Avšak pre rizikové aktíva na všetkých trhoch bude kľúčové ako trh vyhodnotí kroky Federálneho rezervného systému USA. Ak budú intervencie Fed-u vnímané ako dobre načasované, udržiavajúce ekonomiku v rovnováhe zatiaľ čo majú kontrolu nad akýmikoľvek vznikajúcimi inflačnými tlakmi, ktoré vyplynú z obmedzení pracovného trhu, je pravdepodobné, že tieto aktíva budú reagovať dobre, čo povedie k rastu akciových trhov a podnikového dlhu USA. Na druhej strane, ak sa bude vnímať, že Fed koná ‘predčasne’ skôr ako sa zhmotnia kapacitné obmedzenia, čo môže podkopať rastový výhľad, tieto americké rizikové aktíva na to môžu doplatiť.

V eurozóne bude menová politika smerovať opačným smerom, pričom potenciálne dôjde k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb a ďalšiemu rozšíreniu kvantitatívneho uvoľňovania. Európska centrálna banka má mandát udržať infláciu pod, ale v blízkosti 2%. Toto je výrazne nad úrovňou súčasných sadzieb a existujú veľmi slabé náznaky akéhokoľvek bezprostredného zvýšenia inflácie. Politika nízkych úrokových sadzieb bude znamenať, že výnosy štátnych dlhopisov eurozóny zostanú v priebehu roka stlačené s cieľom podporiť ceny dlhopisov.

Inflačné a menové vojny

Celkovo však v roku 2016 podnikové dlhopisy stále vyzerajú atraktívnejšie ako štátne dlhopisy vďaka dvom hlavným rizikovým faktorom, pred ktorými by podnikové dlhopisy boli lepšie chránené. Je možné, že sa inflácia znovu objaví v USA a následne sa importuje do Európy, čo zmení očakávania menovej politiky. Vďaka tomu by štátne dlhopisy boli oveľa menej atraktívne, najmä nízko výnosových dlhopisov, ktoré dominujú v Európe.

Avšak najväčším rizikom by bol obnovený predaj meny zo strany rozvíjajúcich sa trhov v reakcii na globálne spomalenie ekonomiky. USA už je nositeľom príbehu globálneho rastu a zdá sa, že v tom budú pokračovať. To môže stačiť na to, aby sa globálny rast v roku 2016 zlepšil, ale veľa závisí od výhľadu rastu domácej spotreby v Číne. V ideálnom prípade by sa hospodársky rast v Číne zrýchlil s cieľom vyrovnať globálny rast, čo by vykompenzovalo brzdu spôsobenú spomalením na väčšine rozvíjajúcich sa trhov. Ak ekonomický rast Číny – a tým aj globálny rast – sklame, mohli by sa znovu objaviť nepekné menové vojny, ktoré poznamenali rok 2015.

Ďalšie spomalenie globálnej ekonomiky by mohlo prinútiť Čínu a ďalšie rozvíjajúce sa ekonomiky, aby čerpali zo svojich rezerv zahraničných mien, z čoho vyplýva predaj dlhopisov držaných v cudzej mene. Toto by vytvorilo tlak na trhy štátnych dlhopisov, čo by spôsobilo rast výnosov, aj keď ekonomicky by to tak byť nemalo. Avšak je povzbudivé, že čínske menové orgány majú dostatočný priestor na to, aby zmiernili úverové podmienky prostredníctvom pomeru povinných minimálnych rezerv (RRR) a oficiálnej politiky sadzieb. Oba sa v roku 2016 pravdepodobne znížia, aby nedošlo k náhlemu spomaleniu hospodárskeho rastu.

Autorom je David Buckle, vedúci kvantitatívneho výskumu v spoločnosti Fidelity.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy