Výhľad 2016: Sledujeme ziskovosť a príjmy

, fidelity Foto: TASR

Rastúce úrokové sadzby sú dôležité, ale stále dôležitejšia je podniková ziskovosť a udržateľnosť výnosov, najmä v USA. Pri podnikovej ziskovosti na historicky vysokej úrovni zostáva malý priestor na rast príjmov, aj keď rast príjmov je potrebný na ďalší nárast cien akcií, keďže oceňovania už sú zvýšené.

Toto zvyšuje atraktivitu segmentov vyplácajúcich dividendy, nakoľko dividendy sa stávajú kľúčovým prvkom celkových výnosov. Existuje dôvod, prečo akcie energetiky a ťažobného priemyslu zostávajú lacné, ale vidíme ďalší potenciál v segmentoch zdravotníctva a spotreby.

Posun debaty

V roku 2015 sa investori primárne zaoberali vyhliadkou a dopadom zvýšenia úrokových sadzieb na trhu USA. Kým dopad zvyšovania úrokových sadzieb stále zostáva v popredí myslí investorov, my sa pri riadení výnosových stratégií zameriavame na podnikovú ziskovosť a udržateľnosť firemných výnosov. Toto sú kľúčové faktory, ktoré určia, či firmy budú schopné svoje dividendy udržať.

Podnikové príjmy obmedzené vysokou ziskovosťou

V roku 2016 sa v skutočnosti treba zameriavať na to, či súčasné úrovne podnikovej ziskovosti, ktoré na trhu zaznamenávame, sú udržateľné. Prostredie nízkych úrokových sadzieb v posledných rokoch celoplošne vytlačil ceny aktív nahor bez výrazného zlepšenia hlavných základov spoločností. Inými slovami, zaznamenali sme veľmi malý rast príjmov, ktorý by podporil rastúce ceny akcií.

Aby sa býčí ťah podarilo dotiahnuť do siedmeho roku a aj ďalej, budeme musieť zaznamenať rast príjmov. Avšak potenciál pre rast príjmov je obmedzený, nakoľko celková podniková ziskovosť už dosiahla, alebo sa blíži, k historickým maximám, a to najmä v USA.

Dividendy poháňajú výnosy

Keď je ťažšie dosiahnuť kapitálové zisky v akciových portfóliách (k čomu dochádza, keď sú oceňovania vysoké a potenciál rastu príjmov je obmedzený), dividendy majú extra váhu v celkových výnosoch portfólia.

Spoločnosti vyplácajúce stabilné dividendy majú pevné hotovostné toky a dobré súvahy takéto príležitosti ponúkajú, ale investori by mali tiež venovať veľkú pozornosť akýmkoľvek rizikám, ktoré by mohli vznikať, čo by ohrozilo budúce toky dividend. Jediný spôsob ako to dosiahnuť je hlboký prieskum  podnikovej ziskovosti, spojený s dôslednou analýzou súvah.

Hľadajte odvetvia s nízkym rizikom pre príjmy

Na úrovni odvetví obavy ohľadom ziskovosti najviac prevládajú v energetike, kde sa zdá, že mnohé akcie majú príliš veľké výnosy v porovnaní s ich historickými trendmi a riziká pre vyplácanie dividend sú výrazné. Dávame si tiež pozor na akcie ťažby, kde máme výrazné obavy ohľadom udržateľnosti príjmov ako aj krytia dividend.

Avšak aj keď trhové oceňovania, najmä v USA, vyžadujú určitú opatrnosť, stále vidíme určité oblasti príležitostí. Odvetvia zdravotníctva a spotrebiteľského sektora sú aj v súčasnom prostredí naďalej príťažlivé. Spoločnosti v týchto odvetviach zvyknú tvoriť hotovosť s rozumným oceňovaním a silné súvahy. Navyše je pravdepodobné, že sa ukážu byť odolnejšie voči ďalšej volatilite na trhoch, vyplácajú zdravé dividendy, ktoré majú dobré krytie a potenciál pre ďalší rast dividend.

Autorkou je Caroline Pearceová, investičná riaditeľka spoločnosti Fidelity Worldwide Investment, zodpovedná za akciové príjmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy