Francúzsko dodrží rozpočtové ciele EÚ, tvrdí Sapin

Paríž v budúcom roku zvýši výdavky na obranu o 600 mil. eur, chce však pokračovať v znižovaní rozpočtového deficitu, uviedol minister financií Michel Sapin.

Francúzsko napriek dodatočným výdavkom na obranu v budúcom roku dodrží rozpočtové ciele. Vyhlásil to vo štvrtok minister financií Michel Sapin. V reakcii na teroristické útoky z 13. novembra, ktoré si v Paríži vyžiadali 130 životov, francúzska vláda oznámila, že rozpočet na obranu v budúcom roku navýši o 600 mil. eur. „Garanciám bezpečnosti obyvateľov Francúzska doma aj v zahraniční nebudú stáť v ceste rozpočtové obmedzenia, Francúzsko sa ale nezrieka potrebného cieľa, ktorým je znižovanie deficitu,“ povedal Sapin pre televíznu stanicu BFM TV.

Rozpočtový deficit Francúzska sa v súčasnosti pohybuje nad hranicou troch percent HDP a krajina sa tak nachádza v procedúre nadmerného deficitu. V jej rámci ministri financií EÚ stanovujú krajinám konsolidačné ciele. Podľa vyhlásenia Európskej komisie z minulého týždňa existuje riziko, že Francúzsko tieto ciele nesplní.

Súvisiace články

Aktuálne správy