Automobilka Jaguar Land Rover očakáva nižší zisk

Dôvodom slabšieho zisku je výbuch v čínskom prístave Tchien-ťin, ktorý zničil tisícky vozidiel automobilky Jaguar Land Rover, ako aj významné investície, ktoré spoločnosť avizuje okrem iných krajín aj na Slovensku

Automobilka Jaguar Land Rover zaznamená vo fiškálnom roku 2015 nižší zisk ako v predchádzajúcom finančnom roku. Informoval o tom generálny riaditeľ automobilky Ralf Speth. Šéf Jaguar Land Roveru pre agentúru Reuters povedal, že nepredpokladá, že zisk spoločnosti pred zdanením dosiahne úroveň 2,61 mld. britských libier (GBP), ktorú zaznamenal v roku 2014/15.

 

Dôvodom slabšieho zisku je výbuch v čínskom prístave Tchien-ťin, ktorý zničil tisícky vozidiel automobilky Jaguar Land Rover, ako aj významné investície, ktoré spoločnosť avizuje okrem iných krajín aj na Slovensku. "V tomto roku budeme mať nižší zisk ako v minulom roku,“ povedal Speth. "Je to pre množstvo investícií a pre … veľmi výnimočnú udalosť v Číne,“ dodal. V kvartáli, ktorý sa skončil v septembri, automobilka vykázala stratu pred zdanením vo výške 157 mil. GBP.

Explózia zasiahla čínsky prístav Tchien-ťin v auguste. Podľa Spetha tisícky zasiahnutých vozidiel nie je možné opraviť, stav zvyšných vozidiel nie je v tejto chvíli jasný. Automobilka okrem Slovenska avizuje investície aj vo Veľkej Británii, v Brazílii a v Rakúsku.

Podľa údajov zverejnených v investičnom zámere by mala nitrianska automobilka Jaguar Land Rover vyrábať ročne od 150 do 300-tisíc vozidiel. S výstavbou závodu sa má začať už v budúcom roku. Začiatok prevádzky je naplánovaný na roky 2018 až 2019. Závod novej automobilky sa má rozprestierať na ploche 200 až 300 hektárov.

(1 EUR = 0,7025 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy